UPDATE 15 februari: wegens succes wordt in het weekend van 2 maart opnieuw een weggeefdag georganiseerd. Je kunt o.a. terecht in Soest en Zeewolde. Inschrijven op een tijdslot kan via https://meerbomen.nu/bomensale/?mc_cid=e042174a06&mc_eid=c35ac49aa3
Meer Bomen Nu deelt op zaterdag 3 februari 150.000 boompjes uit door heel Nederland. Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden weer kansarme opkomende boompjes en struiken gered uit gemeenteparken, natuurgebieden en slooplocaties.
Stichting MEERGroen heeft 13 jaar lang op kleine schaal zaailingen uitgespit en op andere plekken in Haarlemmermeer uitgeplant. In maart 2020 nodigden ze Urgenda uit om mee te denken over een mooie bestemming voor zo’n 50.000 zaailingen die hun vrijwilligers hadden verzameld. Urgenda nam contact op met de Caring Farmers en al meteen meldden zich twintig enthousiaste boeren. Binnen drie weken was het geregeld: 50.000 jonge bomen en struiken kregen een plek op het platteland.
Inmiddels zijn er al 1,6Â miljoen bomen en struiken gratis weggegeven. De kansarme boompjes en struiken worden door vrijwilligers in de winter, als ze in de rust stand staan, uitgeschept en in een 'bomenhub' geplant.
Uitdeeldag Almere Oosterwold
Het plantgoed is gratis, circulair en veelal inheems. Op tientallen plekken door heel Nederland kun je aanstaande zaterdag gratis bomen en struiken ophalen bij 'bomenhubs'. Schrijf je in voor de uitdeeldag Oosterwold in Almere op de Burchard de Volderstraat 60 en kies een tijdslot tussen 10-13 uur. Neem een zeil of zak mee om je auto schoon te houden. Het is ook handig om een oude handdoek mee te nemen en een fles water, zodat je de handdoek vochtig kunt maken en over de (droge) wortel kunt leggen. Zo bescherm je je zaailing tijdens het transport. Thuis steek je hem direct in de grond of een bak met water om uitdroging te voorkomen. De zaailingen worden geregistreerd via een qr code.
Je kunt op veel manieren helpen
Je kunt helpen oogsten of planten, boompjes van A naar B verplaatsen als chauffeur en het netwerk van Meer Bomen Nu vergroten door boswachters en gemeenten aan te schrijven en nog veel meer. Je kunt ook een 'bomenhub' worden. Dan kuil je geoogste zaailingen in door ze in geulen dicht op elkaar te zetten. Een beetje aarde over de wortels en klaar is kees. Deze boompjes deel je aan het eind van de winter uit aan tal van enthousiaste burgers en boeren. Ook kun je een oogstlocatie worden. Je bent boswachter, terreinbeheerder of landeigenaar en hebt overdadige zaailingen op je terrein die je graag een tweede kans geeft. Of je bent vrijwilliger en hebt toestemming met de desbetreffende terreinbeheerder geregeld. Meld je dan nu aan met je gebied! Donaties om lopende kosten te dekken zijn ook heel welkom.
Comments