Bussumse Groenteclub op nr. 53 in de 2020 Trouw Duurzame 100Logo van de Trouw Duurzame 100.

Voor het tweede jaar op rij organiseert dagblad Trouw de Trouw Duurzame 100. Net als in 2019 dit jaar geen wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven in de lijst: het burgerinitiatief staat centraal! Vanavond, vanaf 20.30 uur, wordt de top van de lijst bekend gemaakt in een online presentatie vanuit Pakhuis de Zwijger met sprekers zoals Marjan Minnesma, Jan Rotmans en Zwerfinator Dirk Groot, de winnaar van vorig jaar.


De lokale voedselcoöperatie Groenteclub is geëindigd op nummer 53 in de lijst vol duurzame initiatieven als Krijg de Kleertjes; een netwerk voor ouders om gebruikte kinderkleding onderling uit te ruilen. Of 1000 geveltuinen; zij promoten de aanleg van geveltuintjes bij de voordeur, voor een groene stad.


Eerlijke prijs voor boeren en leden

De groenteclub koopt biologische producten van eigen bodem rechtstreeks in bij Nederlandse boeren. De club ontstond toen een inwoonster van Bussum, die veel biologische producten in de winkel erg duur vond, las over het protest van een bioboer uit de Noordoostpolder die zijn aardappelen niet kwijt kon omdat de supermarkten buitenlandse aardappelen aanbieden. Een samenwerking was geboren. Doordat er geen sprake is van tussenhandel en de leden van de coöperatie de uitgifte van de bestellingen zelf regelen, blijven de prijzen laag. Met dit initiatief maakt de Groenteclub biologische groente en fruit bereikbaar voor een groot publiek. Voor mensen die bewust willen eten, maar ook voor mensen die over een beperkt budget beschikken. Doordat de leden meehelpen kunnen we de prijs laag houden. Om mee te doen met dit initiatief is meehelpen dan ook een voorwaarde. Eerlijke prijs voor de boeren en de leden! De boeren die meedoen krijgen een eerlijke prijs voor hun met liefde geteelde groente en fruit. Doordat er geen sprake is van tussenhandel, doordat we geen winst maken en alle leden meewerken, betalen de leden een relatief lage prijs voor biologische (dynamische) groente en fruit.


Je kunt meteen lid worden via onderstaande afbeelding. Maar je kunt ook op vrijdagen een kijkje nemen van 12-14 uur bij de uitgifte in het bijenhuisje achter de gemeentewerf op de Huizerweg 49h in Bussum.


Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.