
De circulaire economie wint steeds meer terrein in Nederland. Lokale overheden spelen hierin een belangrijke rol. In Gooise Meren wordt deze transitie sinds 2023 ondersteund door de inzet van circulaire coaches. Hilversum is afgelopen najaar gestart met het afnemen van circulaire scans door coaches.
Onlangs zijn de resultaten van 96 afgenomen scans geanalyseerd om te kijken of het zinvol is circulaire scans af te nemen om ondernemers te helpen een meer duurzame bedrijfsvoering te houden.
Dit initiatief begon met een startsubsidie van de gemeente Gooise Meren en richtte zich op de ontwikkeling en verbetering van een circulaire scan in 2023. Deze scan biedt inzicht in de huidige stand van zaken en wat de bijdrage is van lokale bedrijven aan de circulaire economie. Daarnaast helpt de scan ondernemers bij het identificeren van hun duurzame uitdagingen en kansen. In totaal zijn er 12 circulaire coaches actief geweest die 96 bedrijven bezocht hebben. Deze coaches hebben een sterke duurzame drive en relevante kennis, vaak vanuit hun eigen ervaring als (oud-)ondernemer. Hun rol is om ondernemers te adviseren en indien nodig door te verwijzen naar gespecialiseerde duurzaamheidsexperts.

Werkwijze en promotie
De circulaire coaches maken hun bezoekafspraken zelfstandig, uit naam van de gemeente. Promotie vindt plaats via onze website, sociale media en tijdens bijeenkomsten van ondernemersverenigingen, Rotary clubs en andere netwerkevenementen. Deze aanpak heeft bijgedragen aan de zichtbaarheid en legitimiteit van het project. Ondernemers reageren vaak terughoudend bij het maken van een afspraak, maar blijken na afloop van de scan enthousiast en positief. Zij waarderen het dat de gemeente moeite doet om hen persoonlijk te benaderen, wat tevens de relatie tussen lokale overheid en ondernemers versterkt.
Resultaten en Impact
De inzet van circulaire coaches heeft al verschillende positieve effecten gehad:
Kennisoverdracht naar lokale bedrijven. Hoewel het proces arbeidsintensief is, biedt het waardevolle inzichten en draagt het bij aan een verhoogd bewustzijn van circulaire kansen bij ondernemers.
Economische aspecten van duurzaamheid. Veel bedrijven blijken nog niet goed op de hoogte van de economische voordelen van duurzaamheid. Dit benadrukt het belang van verdere kennisdeling.
Versterking van de relatie tussen gemeente en bedrijven. Het persoonlijke contact draagt bij aan een betere verstandhouding en vormt een goed aanknopingspunt voor vervolgacties vanuit de gemeentelijke afdeling Economie.
Onverwachte koplopers. In Gooise Meren zijn enkele onverwachte duurzame koplopers naar voren gekomen, die lokaal vaak niet bekend waren. Zie bijvoorbeeld Intersell uit Naarden. Ook viel op dat boeren van oudsher circulair denken; materialen hergebruiken, uitlenen en repareren. Ook veevoeder bestaat voor een deel uit restproducten als bierborstel en bijvoorbeeld resten van rode biet.
In 2024 hebben de coaches 96 scans afgenomen bij bedrijven met 2-100 werknemers. Aan de hand van de scan kunnen ondernemers maximaal 100 punten krijgen op basis van hun circulaire bedrijfsvoering. Er zijn drie categorieën gedefinieerd:
A-bedrijven: productiebedrijven die daarbij grondstoffen verbruiken.
B-bedrijven: logistiek, veel handel of verkoop van goederen, restaurants, webshop en winkel.
C-bedrijven: service gerichte bedrijven zoals consultancy, accountants, notarissen en uitzendbureaus.
Wat opviel was dat alle drie de categorieën gemiddeld uitkwamen op een percentage van 54%
Categorie A: 31 bedrijven. De laagste uitslag is 33, de hoogste 80.
Categorie B: 33 bedrijven. De laagste uitslag is 21, de hoogste 85.
Categorie C: 32 bedrijven. De laagste uitslag is 28, de hoogste 83.
Participatie en uitbreiding naar Hilversum
In de tweede helft van 2024 is de gemeente Hilversum ook gestart met een pilot voor de circulaire coach. Onze samenwerking met hen biedt mogelijkheden om ervaringen en kosten te delen en is een opstap naar regionale uitwisseling van kennis en aanpakken. De proef is positief ontvangen, en er zijn plannen om deze te continueren en verder uit te breiden naar andere gemeenten.
Uitdagingen en verbeterpunten
Ook zijn er enkele uitdagingen geïdentificeerd:
Beperkte middelen en expertise bij kleine ondernemers. Veel ondernemers willen verduurzamen, maar missen de middelen en expertise om dit effectief te doen.
Onvoldoende kennis over circulariteit. Het begrip 'circulair' blijkt voor veel ondernemers nog 'next level' te zijn. Maar ze willen wel bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Ook al is dat wettelijk (nog) niet verplicht.
Gebrek aan betrokkenheid bij huurders. Veel bedrijven zijn huurder en voelen zich niet aangesproken op duurzame maatregelen, omdat ze afhankelijk zijn van de verhuurder.
Arbeidsintensief proces. De kennisoverdracht is effectief, maar tijdrovend voor zowel coaches als ondernemers.
Vraag een gratis scan aan
Wil je een afspraak maken met één van onze circulaire coaches, vraag deze aan via dit formulier.