Bericht

Circulaire sporthal Muiden


"Een circulaire eyecatcher vanaf de A1", zo omschrijft Lichtstad Architecten de in aanbouw zijnde sporthal Bredius op het gelijknamige sportpark in Muiden. De toekomstbestendig ontworpen sporthal bestaat uit een hoog volume en een luifel met kolomstructuur.


"Hierdoor krijgt de hal een eigen identiteit in het landschap en geeft de hal expressie aan gebruik, sportbeleving en functionaliteit", zegt architect Rob van Vugt van Lichtstad Architecten. Sporthal Bredius verrijst aan De Bredius, naast De Krijgsman bij afrit 3. De Krijgsman is een nieuw woongebied op het voormalige terrein van de kruitfabriek in Muiden.

HERBRUIKBARE MATERIALEN

"Het bovenste deel van de gevel bestaat uit staal met verschillende sportfiguraties. Onder de luifel is gekozen voor hout", aldus het architectenbureau. "De ruimte onder de luifel, de benedenwereld, fungeert als ontmoetingsruimte voor het gehele sportpark. Hier proef je straks de sportbeleving van zowel de buiten- als binnensport. Hout is duurzaam en heeft bovendien een warme en knusse uitstraling. De luifel is natuurlijk ook functioneel, want het geeft beschutting tegen de zon en regen".


MATERIALENPASPOORT

Gemeente Gooise Meren is de opdrachtgever van dit project, eind vorig jaar is Rots Bouw begonnen met het heien van de betonpalen. Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe sporthal eind 2022 in gebruik worden genomen. De hoofddraagconstructie is volledig gemaakt van staal en is voorzien van stalen connectors, zodat deze in de toekomst makkelijk te hergebruiken is. De sporthal krijgt twee lagen, met onderin alle kleedruimtes en een kantine en boven de sportzaal die in twee delen kan worden opgedeeld. Verschillende scholen gaan de sporthal straks gebruiken voor gymlessen, ook is het bedoeld voor wedstrijdsporten als zaalvoetbal en zaalhockey. SC Muiden – met een voetbal- en hockytak – wordt de hoofdgebruiker.


AMBITIEUS EN UITDAGEND PROJECT

Architect Rob van Vugt noemt het een ambitieus en uitdagend project om aan mee te werken. "Dat de sporthal zo circulair mogelijk moet worden gebouwd was een belangrijke eis bij de aanbesteding. De gemeente Gooise Meren heeft in het begin een bouwteam samengesteld dat bestaat uit Rots Bouw, Breman Installatiegroep, Lichtstad Architecten en Rendemint als circulair adviseur. Rendemint heeft bijvoorbeeld het hele aanbestedingstraject qua inkoop begeleid. Het is een superintegraal en leerzaam proces voor alle betrokken partijen. Als architectenbureau maken we echt een verdiepingsslag".


Het materiaalgebruik wordt beperkt tot een minimum, de materialen zijn losmaakbaar (lijm en kit zijn uit den boze) en herbruikbaar. Zo komen er bijvoorbeeld geen tegels op wanden en vloeren: de wanden in de doucheruimten bestaan uit gerecyclede glaspanelen. Op de houten kozijnen komt geen verf, maar plantaardige olie. Alle binnenwanden worden gemaakt van Rubberwood panelen, ook de sportvloer bestaat uit gerecycled materiaal.

Alle toegepaste materialen komen in een zogenaamd materialenpaspoort te staan. Hierin staan onder meer de herkomst van het product, de samenstelling, de verwachte levensduur, waar het materiaal precies in het gebouw is verwerkt en op welke manier je het materiaal op termijn weer kan demonteren.


Alle specs zijn hier in te zien (achter abonnement muur).


Dit artikel is met toestemming overgenomen van Cobouw.

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!