top of page

Artikel

Doe mee met de zwerfafval opruimacties deze zaterdag in Muiden, Bussum, Naarden en Muiderberg


Ken je dat? Als je zwanger bent je opeens overal zwangere vrouwen ziet? Zo is het ook met zwerfafval. Als je eenmaal begonnen bent met het opruimen ervan, zie je het overal liggen. Aanstaande zaterdag is het de landelijke opschoondag waar heel veel mensen aan meedoen. Normaal gesproken draait de Bermbende ook mee, maar Jaap Timmers die dit altijd liefdevol organiseert, durft het niet aan in verband met het coronavirus. Begrijpelijk dat er niet in grote groepen gelopen kan worden maar wij hebben bedacht om de natuurgebieden, die veelal door de Bermbende worden opgeruimd, op te knippen in kleinere stukken. Kijk op onze pagina waar we opruimacties voor deze week en aanstaande zaterdag verzamelen en kijk of jij ook een gebiedje op je kunt nemen. Er zijn corona richtlijnen, opgesteld in samenwerking met het RIVM, voor het veilig opruimen van zwerfafval.


Straatjutten

De 52 weken duurzaam challenge heeft dit jaar elke week weer een nieuwe uitdaging en roept op om te gaan straatjutten. Ivo de Boer van de challenge: "Met kinderlijke verbazing gaan we straatjutten. Op zoek naar de meest rare ‘zwerfies’. Je zult extra goed zien hoeveel afval er verdwaalt in onze straten, in sloten en rivieren terechtkomt en zo bijdraagt aan de plasticsoep. Je gaat zwerfafval ook anders bekijken. Op het eerste oog is het misschien een ergernis en denk je: ‘De rotzooi van iemand anders opruimen, ja doei!’ Maar… het meeste afval wordt niet expres weggegooid. Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien wij het om: ‘Afval opruimen doe je vóór een ander!’ Niet uit frustratie. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. Hoe lief is dat!"

Ivo: "En je kunt er nog op vele andere manieren naar kijken, naar zwerfafval. Met een nieuwsgierige blik waar het vandaan zou komen. Als inspiratiebron voor kunst. Als extra motivatie om naar buiten te gaan en 10.000 stappen per dag te zetten. Of om in contact te komen met leuke mensen :-) Hoe jij ook naar zwerfafval kijkt, deze week gaan we Nederland schoner maken. We gaan straatjutten. Iedere dag minstens één stuk zwerfafval opruimen. Natuurlijk het liefst wanneer je weet dat iemand anders je ziet. Zodat we steeds meer mensen aansteken en de basis leggen voor een nieuwe, schone gewoonte".

De vondst in Bussum-Zuid: bizar veel wietzakjes, flesjes en blikjes

Als extra inspiratie nog een foto van Madelief. Vandaag 7 geworden en samen met haar zusje, 15 moeders en ongeveer 33 kinderen ging ze onlangs met Ladies'Circle het Gooi zwerfafval opruimen in Bussum-Zuid. De vondst? Bizar veel blikjes bier in de bosjes van de Groene Long, een verdwaalde sok en heel veel wietzakjes. Het was extra leuk gemaakt doordat de kinderen een zwerfafval-bingokaart hadden en Madelief is zo enthousiast dat ze al drie keer op jacht is geweest, gewapend met een zak en een afvalknijper. Leuke hobby van en een bijzonder meisje.


Meten is weten Gebruik de Litterati app om data te verzamelen over wat er nu waar wordt weggegooid op straat. Deze data kunnen we gebruiken om ondernemers te bewegen duurzamer in te kopen of produceren. We nodigen je uit om mee te doen met onze uitdaging met de code 680455. Als je op de afbeelding hieronder klikt, krijg je tips over hoe je de app het slimste kunt gebruiken.

@Gooisemerenzwerfvuilvrij op social media Als je een bericht plaatst over je opruimactie op sociale media, tag dan @gooisemerenzwerfvuilvrij en gebruik de #gmzwerfvuilvrij.


Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page