top of page

Artikel

Duurzame dag Montessori Lyceum


Onze werkgroep duurzaam onderwijs heeft voor het eerst een duurzame dag verzorgd op het nieuwe Montessori Lyceum Gooise Meren. Eén van de vier pijlers van deze school is 'duurzaamheid. Daarom zijn negentig eerstejaarsleerlingen uit de mavo, havo, atheneum en gymnasium richting met elkaar gaan nadenken over wat er duurzamer kan binnen de school. Dit deden ze aan de hand van de thema's energie, natuur, voedsel en afval in en rondom de school. Hierbij geholpen door lokale experts.


Het lyceum zit tijdelijk op de voormalige locatie van Vitus Naarden en gaat over een aantal jaar verhuizen naar de locatie van het Willem de Zwijger College. Het huidige gebouw wordt dan gesloopt, dus zijn blijvende duurzame aanpassingen zoals dubbel glas zijn niet zinvol. Toch hebben de leerlingen veel tijdelijke of verplaatsbare oplossingen bedacht die goed zijn voor de natuur om hen heen, energiebesparing en een gezonde lunch.


Lokale experts begeleiden de leerlingen

Er was een aantal lokale experts uitgenodigd om leerlingen te begeleiden bij de thema's. Ilse Vlaming van de Groene Giraf uit Bussum begon de dag met een sessie om leerlingen te inspireren om beter voor elkaar en de natuur te zorgen. Daarna werden de leerlingen verspreid over de vier thema's. Thijn Westermann van Groen Muiderberg zat bij de groep die ging nadenken over natuur in en rondom de school. Thijn: "Ik ben erachter gekomen dat wat goed is voor dieren, natuur en landschap uiteindelijk ook goed is voor ons mensen. En hoe klein het idee ook is, je kunt bij wijze van spreken morgen al beginnen door tegels uit een hoekje van het schoolplein te halen en daar planten in te zetten die je van thuis meenemen het opkweken van zaadjes.

De leerlingen zijn aangemoedigd haalbare ideeën te bedenken, die redelijk makkelijk geïmplementeerd kunnen worden op school. Wat ze zelf kunnen doen, wie of wat ze nodig hebben en wat de kosten ongeveer zijn. Er os bedacht dat tegels op het schoolplein vervangen kunnen worden door verplaatsbare moestuinbakkenen. En als je dan ook nog nestkastjes en insectenhotels ophangt is dat weer goed voor de biodiversiteit.


Roemer Bouwman (13) kwam met het geweldige idee om een leerlingencommissie Groen op te zetten zodat de ideeën om de school te vergroenen doorgevoerd worden.


De school heeft zich ook opgegeven als zwerfvuilambassadeur en gaat vanaf nu regelmatig met de mentorklas de zogenaamde snoeproute naar de Plus supermarkt op de Mackaylaan opruimen. Feline Huizinga (12): Ik vond vandaag het maken van de actieposters het meest leuk". Wat vind je ervan dat jullie zwerfafval gaan opruimen als school? "Beter dan de mentorles, lekker naar buiten!


De schoolleiding gaat aan de slag met een aantal ideeën van de leerlingen. We blijven ze zeker volgen.

De gemaakte actieposters hebben een mooie plek gekregen in de hal van het Montessori Lyceum

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page