top of page

Artikel

Fairtrade werkgroep zoekt versterking


De werkgroep Fairtrade kan wel versterking gebruiken in de vorm van nieuwe vrijwilligers. Suzanne Heuts (vooraan op de foto) als Trudy Klingelhöfer (links op de foto) zijn de nieuwste leden in het team en vertellen wat je zoal kunt verwachten.


Ongeveer anderhalf jaar geleden zagen de dames een oproep in de lokale krant om zich aan te sluiten. Het team bestaat verder uit Gerard Verweij en Petra Olgers. Dit duo werkt al jaren aan uiteenlopende duurzame initiatieven in de gemeente. Ook voor hen was het fijn om nieuwe leden te mogen verwelkomen.


Aandacht voor arbeidsrechten, impact milieu en educatie over betere landbouwmethoden

Suzanne Heuts vertelt dat ze zich eigenlijk al jaren bezighoudt met Fairtrade. Ze legt uit hoe dat zo is gekomen. “Samen met mijn man heb ik zo’n 15 jaar geleden via een ontwikkelingsorganisatie in Tanzania gewerkt met Fairtrade theeboeren.” Hier zag ze van dichtbij wat Fairtrade inhoudt en allemaal met zich meebrengt. “Veel mensen die aan Fairtrade denken, zullen dat associëren met een eerlijke prijs voor de boer en dus een duurder product. Dat klopt ook, maar de impact is echt veel breder dan dat. Boeren die volgens Fairtrade-principes werken, krijgen namelijk nog meer extra’s. Zo is er bij Fairtrade producten bijvoorbeeld aandacht voor arbeidsrechten, voor de impact op het milieu en educatie over betere landbouwmethoden. Dat komt zowel de boer, zijn of haar gezin, het dorp en de omgeving ten goede.”


Dankzij Suzanne haar internationale ervaring weet ze dus hoe belangrijk Fairtrade is voor veel mensen in landen zoals Tanzania. Om daar meer mensen ook hier in Gooise Meren bewust van te maken zit ze nu bij de lokale werkgroep.


"Als we meer mankracht hebben, kunnen we nog meer mooie acties opzetten!”

Trudy Klingelhöfer noemt de organisatie van de Fairtrade markt in Bussum één van de hoogtepunten van de activiteiten van de werkgroep. “Ik zit ook bij de Wereldwinkel Bussum in het bestuur en vind het belangrijk om verbinding te maken met de Fairtrade groep in Gooise Meren. We zitten hier allemaal met dezelfde insteek, namelijk duurzaamheid. We willen het belang hiervan onder de aandacht brengen door een diversiteit aan acties. Als we meer mankracht hebben, kunnen we nog meer mooie acties opzetten!”


Suzanne, die in het dagelijks leven communicatieadviseur is bij energiecoöperatie Wattnu, gaat ondertussen aan de slag met activiteiten om de werkgroep duidelijker op de kaart te zetten. Ook vertelt ze dat ze als werkgroep werken aan lessen over Fairtrade fashion voor middelbare scholieren, samen met Floor Jansen van De Groene Stijl. “Het is heel leuk om jongeren bewust te maken van de gevolgen van de aankoop van fast fashion. Denk aan de impact op het milieu, oneerlijke lonen en sociale omstandigheden waarin deze goedkope kleding wordt gemaakt.”


Aanmelden

Inwoners die zich ook graag bezig willen houden met Fairtrade en duurzaamheid zijn van

harte uitgenodigd zich aan te melden. Kom in contact door een mailtje te sturen naar

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page