top of page

Artikel

Hoe krijg je een vijver vol amfibieën?


Rowen en Joop Post.

Als kind was Joop Post (59) al gefascineerd door salamanders. Nu weet deze Gooise poelenspecialist precies welke leefomgeving amfibieën nodig hebben. Bijvoorbeeld in je vijver. "Met de juiste randvoorwaarden gaat veel vanzelf".


VIJVER ZONDER VISSEN

De meeste amfibieën zijn momenteel aan land, vertelt Joop. "Salamanders, kikkers en padden komen vooral naar water voor de voortplanting, zo vanaf maart tot ongeveer mei. Daarvoor en daarna leven ze tussen begroeiing en onder blaadjes". Voor wie deze dieren graag in de tuinvijver wil, is regel één: geen vissen. "Want die eten de eitjes die amfibieën in de lente in het water leggen". Vorig jaar creëerde Joop met zijn zoon een poel bij De Groene Afslag. "Terwijl we het water erin deden, sprongen de eerste kikkers er al in".

Explosie van leven in de aangelegde poel bij de Afslag.

WAT KUN JE IN HET NAJAAR DOEN?

Wat je nu alvast kunt doen, is je vijver schoonmaken. "Twee derde van het plantaardig materiaal mag er elke herfst uit, voordat het echt winters wordt. Dat leg je eerst twee etmalen vlak langs de kant, zodat alle diertjes die erin zitten terug naar het water kunnen gaan. Daarna maak je er een rommelhoekje mee, of je geeft het aan iemand die de planten kan gebruiken voor zijn eigen vijver". Zo blijft het water helder; iets waarin ook watervlooien een grote rol spelen. "Als je ze ergens ziet, neem er wat van mee. Ze zorgen voor filtering, eten zweefalgen en zijn zelf prima voedsel voor jonge salamanders". Overigens, zegt Joop, is het dichtvriezen van een visloze vijver niet erg.

LOOPPLANKJE VOOR DIEREN

Voor een geschikte temperatuur is het belangrijk dat er wat zon op het water valt. Wanden die niet te steil zijn, helpen bij het in en uit de vijver komen. "En anders kun je in hoeken iets creëren, zoals een loopplankje. Ook handig voor egels of muizen wanneer die te water zijn geraakt". Planten die een beetje boven het wateroppervlak uitsteken, helpen de natuurlijke omgeving te verrijken. "Gele lis, lisdodden, krabbenscheer: daarvan maken keizers libellen graag gebruik. Je zult zien dat met de juiste randvoorwaarden veel vanzelf gaat; voor je het weet trekt je vijver allerlei inheemse vormen van leven aan".


Elke dinsdagochtend kun je je groene (tuin)vraag van 09:00 tot 13.00 uur stellen aan het Groenloket van de Groene Ruijter op de Ruijterlaan 24a in Bussum. Mail ze voor een afspraak via groenloket@altijdwerkplaats.nl.

POELENWERKGROEP HET GOOI

Joop is lid van de Poelenwerkgroep Het Gooi. Een groep van enthousiaste natuurliefhebbers die zich vrijwillig inzetten voor amfibieën in de regio. De leden doen veldonderzoek door te kijken welke soorten en aantallen kikkers, padden en salamanders in de Gooise poelen en andere watertjes voorkomen. Meehelpen? Stuur een mail naar poelenwerkgroep@live.nl Volg ze ook op Facebook.


Waarneming.nl is het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Observation International. Vrijwilligers verrichten wereldwijd een massa aan natuurwaarnemingen. Wanneer deze informatie verzameld en gedeeld kan worden, vormen deze data een krachtig instrument voor natuurbehoud, onderzoek, beleid, educatie en beleving.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page