top of page

Artikel

Plant een inheems bos in je tuin


Yvette Roos, inwoonster van Gooise Meren, is sinds een paar jaar bewust aan het vergroenen. Dat betekent onder andere dat ze een mini-bos plantte in haar kleine tuin en inmiddels haar eigen schoonmaakmiddelen maakt.


MINI-BOS OP 3m2

Yvette: "van nature ben ik vrij spaarzaam; bij kleding en spullen kijk ik altijd of ik iets echt nodig heb. In 2018 ben ik begonnen om duurzaamheid nog meer in mijn dagelijks leven te integreren". Zo kwamen er zonnepanelen op het dak en een regenton in de tuin. "En na aanvankelijke twijfel –ik dacht dat ik niet genoeg ruimte had– kocht ik afgelopen lente een mini-bospakket, want dat bleek geschikt voor slechts 3m². Dat was hier, na het weghalen van een paar tegels, wel beschikbaar".


Yvette kocht een handzaam pakket waar alles –inclusief tekst en uitleg– in zat. "Nu staan er bij mijn huis stekjes van sporkehout, hazelaar, boswilg, egelantier, lijsterbes, rode kornoelje en zoete kers. Allemaal inheemse planten, dus goed voor de biodiversiteit, die dicht op elkaar staand beschutting voor bodemdieren creëren. Eerst schrok ik van de hoogte die de struiken kunnen krijgen, maar dat gebeurt pas na jaren en door snoei kan ik dit bos binnen de perken houden".


MAAK JE EIGEN SCHOONMAAKMIDDELEN

Het bleef niet bij initiatieven tot vergroening buitenshuis. Onder andere het boek Doe het zelf van de Vlaamse Anne Drake inspireerde Yvette tot het maken van haar eigen wasmiddel. "Van een blok Marseille-zeep waar ik vlokken vanaf rasp. Die kook ik met water tot een soort drilpudding, waarna ik er met de staafmixer doorheen ga zodat het vloeibaarder wordt. Overgieten in een oude verpakking, en klaar – helemaal niet moeilijk".


Tegenwoordig maakt Yvette al haar schoonmaakmiddelen zelf, van wc-reiniger tot ruitensproeier vloeistof voor de auto. "Dat scheelt veel chemicaliën en het is een stuk goedkoper. Ik dacht dat al dat soort producten ingewikkeld in elkaar zaten, maar de basisingrediënten zijn vaak eenvoudig, zoals baking soda (oftewel zuiveringszout), citroenzuur en essentiële oliën". Voor Yvette is dit alles nu een zoektocht. "Maar mijn kinderen groeien ermee op; dat is een van mijn drijfveren. En als zij groot zijn, is het mini-bos dat ook".


Zero Waste zussen Jessie en Nicky Kroon hebben ook een toegankelijk diy boek geschreven Het Zero Waste Project, te bestellen bij je lokale boekhandel. Ook hebben ze een Zero Waste lifestyle blog.


Bij het groenloket van de Groene Ruijter kun je meer informatie krijgen over een mini-bos, geveltuin, groen dak en ander groens. Ook kun je op de website van de gemeente Gooise Meren veel informatie vinden voor een klimaatbestendige tuin.

INHEEMS TUINY FOREST OP 6m2

Als je iets meer ruimte hebt kun je ook voor 124,95 euro het Tuiny Forest pakket bestellen, samengesteld door de ASN bank en IVN natuureducatie. Dit pakket is geschikt voor alle grondsoorten en komt met een uitgebreide stappenplan en een online training. Goed nieuws voor de luie tuinder want je hoeft het mini-bos niet grondig te onderhouden. Dit jaar hebben 950 tuinders een Tuiny Forrest aangelegd en nu kun je je inschrijven voor een pakket voorjaar 2022. Het pakket bevat 5 bomen, 5 heesters, een zadenmix met 27 soorten inheemse kruidenplanten en organische bodemverbeteraar.


Foto's: IVN natuureducatie

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page