top of page

Artikel

Klimaatburgemeester Gooise Meren


Jesse van den Hoven uit Bussum mag zich sinds kort klimaatburgemeester van Gooise Meren noemen. Nee, hij draagt geen ketting en komt ook geen lintjes knippen. Wat hij dan wel doet? Hij promoot vooral zijn eigen initiatief omtrent elektrische deelauto’s. Ook heeft hij plannen om elektrische deelfietsen in te voeren.


Van den Hoven is al een tijdje bezig om zijn eigen woonomgeving groener te maken. Wie langs zijn huis loopt ziet bijvoorbeeld al de zonnepanelen op het dak liggen. “Ik praat graag over het vergroenen van mijn woning en de mensen in de straat weten mij ook te vinden. Ze vragen: wat kosten die zonnepanelen en wat levert dat op? Hele goede vragen, want hoe meer je er vanaf weet, hoe makkelijker het wordt om hier voor te kiezen.”


Op deze manier probeert hij in ieder geval voor zijn eigen straat een ‘groen uithangbord’ te zijn. De meeste energie stopt hij in zijn lokale deelautoproject. Vanuit een coöperatie kunnen de leden een elektrische auto pakken zodra ze behoefte hebben aan een auto. Zo hoef je geen eigen auto te hebben, maar als je omhoog zit dan pak je de deelauto en rijd je zuinig en schoon naar je eindbestemming.


Wat kan je zelf doen aan een groene leefomgeving en een beter

klimaat?

Ondertussen wordt Jesse ook veel benaderd om te kijken of hij zijn steun aan andere groene projecten in Gooise Meren kan geven. Hij zal in ieder geval het NK tegelwippen omarmen. Dit is een wedstrijd waaraan gemeenten mee kunnen doen. Het idee is dat veel inwoners een tegel uit de tuin weghalen en deze vervangen door gras, bloemperken, bomen of tuintjes. Zo wordt Nederland meer klimaatbestendig en behagelijker voor insecten en dieren. Bovendien wordt het door meer groen koeler op warme dagen.


Overigens is hij niet van plan om burgemeester Han ter Heegde voor de voeten te lopen. “Nee, wat ik doe is vrijwillig en gewoon iets extra’s om het belang van een duurzame gemeente te promoten.” Hiervoor wil hij graag ook nog een oproep doen. “Denk eens na over wat je zelf zou kunnen doen voor een mooiere leefomgeving en een beter klimaat. Vaak is het zo dat je wanneer je iets goeds doet voor het klimaat, je hiermee ook geld kan besparen! Tot slot hoop ik dat meer mensen zich aanmelden voor het elektrisch autodelen en zelf geen auto (of tweede auto) aanschaffen.” Meer weten? Kijk op gooise.meerdelen.com

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page