top of page

Artikel

Koud douchen? Waaat?


In de derde week van de nationale actie 52 weken duurzaam werden we uitgenodigd om duurzamer om te gaan met water (en gas) door koud te douchen. Deze uitdaging was niet voor iedereen weggelegd; het was de eerste uitdaging waarbij deelnemers afhaakten. Aan de andere kant waren er enorm veel diehards te bespeuren. Zo vonden Babs en dochter Tess (7) dit echt een opgave terwijl Hilde het niet heel erg spannend vond.


Frisse start Douchen is voor Babs niet alleen een momentje voor haarzelf maar ook de enige manier om wakker te worden en fris aan de dag te beginnen. Minder vaak douchen is haar niet gelukt, wel om zoetjes aan steeds kouder te gaan douchen en dus een stuk minder lang. Tess gaat vaak in bad en dat werd niet eens genoemd dus ze voelde zich niet geroepen mee te doen aan deze challenge. Hun goede voornemens zijn om minder lang en kouder te gaan douchen en om die frisse duik in het natuurwater eens te gaan proberen, maar wel pas als het weer wat warmer is. Ook gaan ze shoppen voor plasticvrije douchespulletjes, lokaal kun je dat doen bij onze eigen @MilaDuterloo uit Bussum. Via haar site traveliciouskit.nl kun je allerhande plasticvrije beauty producten kopen en steun je ook nog eens de lokale jonge ondernemer. Als je bij Mila bestelt en in Bussum of Naarden woont, kun je de de kortingscode Bussum invoeren en dan hoef je geen verzendkosten te betalen. Mila komt de producten dan lekker op de fiets brengen.


Makkelijke uitdaging voor Hilde

Hilde vond de uitdaging van deze week niet zo geweldig, ze doucht twee keer in de week en wast zich verder met koud water bij de wastafel en vindt zichzelf dus al zuinig genoeg met (warm) water. Ook denkt zij dat dit een uitdaging is waar menigeen geen moeite mee heeft. Ook zijn er andere (volgens sommigen betere) manieren om water te besparen zoals minder vlees eten, je douche water opvangen en hergebruiken voor plantjes en hemelwater opvangen om te gebruiken voor de tuin, de wc door te spoelen of om je eigen bucket challenge te gaan doen, maar misschien draven we nu door.


Tips van ons voor jullie:

  • Je hoeft niet per se koud te douchen als je het maar minder lang en/ of vaak doet bespaar je al heel wat.

  • Lokaal shoppen naar plasticvrije producten is duurzaam op meer dan één manier. Als je shopt bij Mila steun je een lokale ondernemer en help je mee de plastic afvalberg te verminderen.

Win 10 voetbalwedstrijden aan tijd

Peuters zijn aan het voetballen.

Er zijn meerdere manieren waarop je op water kunt besparen en het levert niet alleen moeder Aarde maar ook je portemonnee best wat op. Zo staan wij gemiddeld anderhalve dag per jaar onder de douche. Door minder lang of vaak te douchen bespaar dus ook nog eens behoorlijk wat tijd. Samen douchen bespaart je misschien niet veel tijd maar wel water en is ook nog eens heel gezellig. Gemiddeld staan we 9 minuten onder de warme douche, als we dat terug zouden schroeven naar 5 minuten levert dat een gemiddeld huishouden 15.000 liter op jaarbasis op! Ga je bewuster douchen en zet je na 5 minuten de kraan uit, dan bespaar je elk jaar zóveel tijd dat je daar 10 voetbalwedstrijden van kunt bekijken!


Koud of kouder douchen zorgt er in ieder geval voor dat je minder lang onder de douche staat en dat je gasverbruik omlaag gaat. Een andere trend lijkt het te zijn om regelmatig in superkoud natuurwater te plonsen, elke dag of week een nieuwjaarsduik is een hit in 2021. Je douchebeurt verduurzamen heeft natuurlijk niet alleen te maken met (warm) waterverbruik, er kwamen ook veel tips voorbij over het gebruik van zeep en shampoobars om plastic afval te verminderen. Meer tips om water onder de douche te besparen vind je op MilieuCentraal.


Dit is een reeks artikelen over hoe inwoners van Gooise Meren hun deelname aan 52 Weken Duurzaam ervaren. In deze artikelen willen wij jou graag inspireren met lokale tips en adviezen over hoe je duurzaamheid kunt opnemen in de dagelijkse routine en ondertussen ook de lokale gemeenschap helpt. Doe jij ook mee en vind je het leuk als we je volgen? Neem dan contact met ons op. En, het is nooit te laat om in te stappen. Dus doe je nog niet mee met de challenge meld je dan snel aan via https://52wekenduurzaam.nl/hoe-werkt-het/ en ontvang elke week de nieuwe uitdaging in je mailbox.

Op Facebook heeft 52 Weken Duurzaam een heel actieve pagina waar deelnemers aan de uitdaging successen en tips delen. Fijn dat ook wordt gedeeld wat er minder goed ging aan de uitdaging. 52 Weken Duurzaam kun je ook volgen op Instagram.


De uitdaging voor volgende week? Maak een vogelparadijsje in je tuin of balkon.

Commentaires


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page