Krijtgraffiti guerilla actie van Vitus leerlingen fleurt centrum Bussum op


Groepsfoto van de jongeren in de fontein op het HEMA plein. van Vitus Bussum en Naarden brengen krij

Vandaag fleurde het centrum van Bussum op met kleurige krijtgraffiti, die tot denken aanzet. Een klein groepje leerlingen van de Vitusmavo en het Vituscollege gingen vanochtend, onder begeleiding van leraren en leden van de werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij, op pad om hun zelfgemaakte sjablonen op de straten te spuiten. Deze ludieke actie heeft als doel om voorbijgangers en winkeliers bewust te maken van het feit dat een schoon centrum begint bij het voorkomen en opruimen van zwerfvuil.


De leerlingen gingen in twee- of drietallen aan de slag en kregen allemaal een tas gevuld met sjablonen, krijtspuitbussen en andere materialen mee. Met veel plezier hebben ze het centrum versierd met kleurige teksten en afbeeldingen die mensen er op wijzen om afval niet op straat te gooien en op te ruimen. Ook stonden ze voorbijgangers, winkeliers en Boa’s professioneel te woord om toelichting te geven op onze gezamenlijke missie.

Deze actie is geïnitieerd door Maaike Uitenbroek, Sandra Sier en de lokale werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij die de ambitie heeft om samen met inwoners en ondernemers alle straten en buurten in onze mooie gemeente zwerfvuil vrij te krijgen én te houden. Hiervoor werken zij samen met meer dan 100 zogenaamde straatambassadeurs in heel Gooise Meren, waaronder ook enkele middelbare scholen.


De actie was een succes, de leerlingen vonden het te gek, het zonnetje scheen en winkeliers, voorbijgangers en boa’s waren ook zeer te spreken over de actie. Verschillende winkeliers liepen naar de jongeren toe om te vragen wat ze aan het uitspoken waren. Maar ze waren het unaniem eens met de actie en kozen maar al te graag een sjabloon uit om voor de winkelpui te laten spuiten.


Slijterij Il Divino was zelfs zo aardig om een afdakje boven de graffiti te plaatsen zodat het rustig kon drogen. Ondertussen is er ook zwerfvuil geraapt, dus op alle vlakken winst!


Voorkom afval, koop bewust, ruil en hergebruik.
Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.