top of page

Artikel

Week van de Circulaire Economie


In de jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie van 6 tot en met 11 februari kun je op veel locaties bijzondere circulaire projecten bezoeken en lezingen volgen. Zwaartepunt deze editie zijn de 29 circulaire hubs waar alle kennis en kunde in huis is om circulair ondernemerschap van de grond te tillen en waar het borrelt van innovatie en pioniersdrift.

Michiel de Groot, co-founder van Fryslân Fungies

Kansen van een kringloopeconomie

In de kringloopeconomie staat het hergebruik van producten en grondstoffen en het voorkomen van waardevernietiging centraal. Deze vorm biedt niet alleen een oplossing voor milieu- en afvalproblemen, maar ook nieuwe kansen voor bedrijven. Een bekend Nederlands voorbeeld is het kweken van oesterzwammen op overgebleven koffiedik van horeca. Normaal gesproken belandt koffiedik in de vuilnisemmer maar pionier Fryslân Fungies startte in 2014 met het opkweken van oesterzwammen op opgehaald koffiedik. Een mooie case van hoe je zelf kansen creëert in de circulaire economie en er een bloeiend bedrijf mee opbouwt. Inmiddels zijn ze al heel wat prijzen verder en hebben ze hun bedrijf uitgebouwd met onder andere kweekpakketten voor thuis en kweekcentra op openbare locaties.


Inmiddels wordt koffiedik ook gebruikt om bijvoorbeeld koffiekopjes te maken. Maar dat is geen goede toepassing. Daar is de koffiedik verlijmd en als het kopje afgedankt wordt moet het alsnog verbrand worden. Heel anders dan het koffiedik gebruiken als voedingsbodem of compost.


Programma Noord-Holland en Flevoland

Hieronder een kleine greep uit het bomvolle programma van de Week van de Circulaire Economie. Het volledige programma bekijk je hier.


Bussum: Onze kwartiermaker circulaire economie Alje Kuiper houdt op 9 februari om 19.30 uur een informatie bijeenkomst over wat het inhoudt om een circulaire coach te worden die lokaal de circulaire economie aanjaagt. Zie je de kansen die een circulaire economie biedt? Meld je van tevoren aan via de mail en dan zien we je graag dan.


Laren: Bij de Groene Afslag kun je op 9 februari een middag workshop volgen over transitie coaching. Hoe zorg je voor een succesvolle samenwerking als het gaat over complexe vraagstukken als bijvoorbeeld circulaire inkoop en energietransitie. Meer info vind je op hun site.


Amsterdam: Circl, een initiatief van ABN AMRO, op de zuidas in Amsterdam is een platform waar mensen en bedrijven samenkomen voor een meer duurzame wereld organiseert in de week van 7 tot en met 10 februari een aantal thema dagen. Over onder andere circulair bouwen, systeem en business perspectief. Bekijk hier het programma. Sowieso hebben zij het hele jaar door een mooi programma als het gaat om business en duurzaamheid. Als je daar in geïnteresseerd bent is het een aanrader om hun agenda te bekijken of er iets voor je bij zit.


Almere: Actielab PRICE in Almere organiseert regelmatig events op het gebied van circulaire economie en op 7 februari organiseren ze een kennissessie Slopen wordt Oogsten met sprekers van onder andere TNO en INSERT.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page