top of page

Bericht

SDG Action Days 24 + 25 september


Update 29 september 2021: onze pagina's in de lokale kranten van vandaag, kun je hier bekijken.

Update 27 september 2021: De gemeente Gooise Meren heeft een Afwegingskader Duurzaamheid geformuleerd; 'een logische basis' voor haar in- en externe discussies over wat wel en niet te doen bij elke duurzame opgave. Misschien is het je niet opgevallen maar alle artikelen op onze website zijn gecategoriseerd in een thema zoals bijvoorbeeld biodiversiteit of de energietransitie. Wat minder bekend is, is de SDG die bij elk artikel staat. Een artikel over een lokale ruilwinkel valt bijvoorbeeld onder SDG 12; verantwoorde productie en consumptie. SDG's zijn Sustainable Development Goals en is een set duurzame ontwikkelingsdoelen die een route beschrijven naar een gezond en gelukkig leven in een groene en duurzame leefomgeving. In september 2015 worden de SDG's formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

De door de VN vastgelegde SDG's hebben een lokaal tintje. De in Bussum opgegroeide Lisinka Ulatowska (meisjesnaam Wolsey, zat op het Willem de Zwijger College) is met het All-Win netwerk spil geweest in het realiseren van de SDG's. Lisinka vertegenwoordigt de Organisatie van Wereldburgers bij de VN en is onvermoeibaar bezig geweest met vormgeven en realiseren van de wereldwijde SDG's. Er is nog een mooie link naar het Willem de Zwijger College in Naarden want ze hebben naast het keurmerk Gezonde School voor haar kantine ook het predikaat UNESCO-school ondermeer omdat ze de 17 SDG's integreren in het lesprogramma.

Wij hadden onlangs een gesprek met Lisinka (op de foto links) en wat opviel is dat ze net zoveel van onze lokale aanpak leerde als wij van haar mondiale aanpak op hoog niveau. Beide niveau's zijn nodig. Morgen en overmorgen is het SDG Action Day met morgen een reeks seminars die je online kunt bijwonen. Op zaterdag kun je een bezoek brengen aan het SDG huis op de Gooise Brink in Hilversum om te ervaren hoe je positief en duurzaam kunt leven.


Oproep

Lisinka en lokale vertegenwoordiger Tonny van Knotsenburg (op de foto rechts) nodigen jonge mensen uit om deel te nemen aan het maandelijks overleg van het wereldwijde Commons Cluster. Stuur een mail naar Tonny met je motivatie om deel te nemen en maak het verschil.


Gerubriceerd op SDG:

  • SDG 7: betaalbare duurzame energie.

  • SDG 8: eerlijk werk, economische groei.

  • SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen.

  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie.

  • SDG 13: klimaatactie.

  • SDG 14: leven op het water.

  • SDG 15: leven op het land.

  • SDG 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page