top of page

Artikel

Unieke upcycle producten van PiepArtie, Piep en Sharrony in het naaiatelier.

Het Bussumse Piep Uniek is oprecht uniek. Onder bezielende leiding van Patricia Bom a.k.a. Piep, krijgen deelnemers van het Arbeid Training Centrum Gooi en Vechtstreek (ATC) een zachte landing in een naai- en houtatelier bomvol textiel, zeilen, schapenwol, planken en fournituren. De veelal geschonken materialen worden geupcycled tot bijzondere tassen, tafels, knuffels, eierplanken, schorten en wat er verder maar in het creatieve brein van Piep opkomt.


Het ATC ondersteunt mensen van 18-67 jaar met -nu nog- een afstand tot de arbeidsmarkt op een betaalde baan, door training, begeleiding en samenwerking met lokale werkgevers. Meestal zijn deelnemers in 3 tot 6 maanden klaar om elders aan het werk te gaan. Afhankelijk van de problematiek kan dat ook langer zijn. Het voordeel van dit ATC, waar Piep onder valt- is dat het kleinschalig is met veel persoonlijke aandacht. Onder begeleiding van een warm en professioneel team worden dagelijks gemiddeld 55 deelnemers geholpen.

Løvestorm verkoopt tassen van Piep Uniek.

De focus van het ATC ligt op het goed en zelfredzaam afleveren van mensen en niet op de gemaakte producten. Daardoor worden de in de ateliers vervaardigde producten tegen kostprijs verkocht. Tassen zijn de uitzondering hierop omdat deze ook te koop zijn bij Løvestorm in Bussum. Piep: "Onze producten zijn voornamelijk te koop in onze webshop. Met Løvestorm hebben we een fijne samenwerking. Van Kim krijgen we onverkochte kleding. Deels gaat dit naar de kledingbank in Hilversum, van andere stukken maken wij nieuwe producten. Als dank daarvoor naait Artie in ons atelier momenteel cadeau zakjes voor Løvestorm, gemaakt van onverkochte kleding uit de winkel".   


Piep Uniek heeft van onbruikbare zeilen promotionele producten gemaakt.

Productie in opdracht 

Bij Piep Uniek kun je ook opdrachten plaatsen. Omdat werkzaamheid en zelfredzaamheid van deelnemers voorop staan en niet de producten kan er geen harde deadline worden afgesproken. Piep: "Als iemand er klaar voor is, gaat hij of zij namelijk door naar een betaalde baan en dat heeft weer invloed op de productiesnelheid".


"Voor het Nederlandse Sunny Sailing hebben wij onlangs een mooie opdracht uitgevoerd. Wij hebben een grote hoeveelheid producten gemaakt van oude zeilen. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Vaarkracht waar mensen met kanker en hun dierbaren een dag op een prachtig schip doorbrengen".

Aandenken geliefde

Extra bijzonder is dat je met Piep in gesprek kunt gaan over een aandenken van een overleden geliefde. Piep: "Een meisje van 17 kwam bij mij omdat ze graag iets wilde laten maken van de kleding van haar overleden vader. Uiteindelijk hebben we een deken gemaakt van verschillende stukken kleding. Piep: "Ik vond het heel mooi om dit samen met haar te bedenken en dat ze een tastbaar aandenken heeft. Het helpt haar in haar rouwproces". 

Materiaal en vrijwilligers gevraagd

Piep is altijd op zoek naar leren riemen en jassen, fournituren en stropdassen. Binnen het Gooi komt ze het graag bij je ophalen. Maar je kunt het ook, op afspraak, bij haar brengen en meteen een kijkje nemen in de atelierwinkel. Mailen kan naar: info@piepuniek.nl.


Zou je als coupeuse (vrijwilligersfunctie) aan de slag willen bij Piep Uniek, maak dan via de mail een afspraak. 

Volg Piep Uniek

In december organiseert Piep Uniek elk jaar een verkoopdag in de ateliers in Bussum. Volg ze voor nieuws op www.instagram.com/piepuniek en/of www.facebook.com/piep.uniek

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page