top of page

Artikel

Vesting Brouwerij Comenius uit Naarden gebruikt lokale grondstoffen voor de lekkerste saison bieren


Dit artikel is onderdeel van onze spread in de lokale kranten van woensdag 29 september.


De Vesting Brouwerij Comenius van Alexander Plas is te vinden in één van de vestingwerken (Bastion Nieuw Molen) in Naarden-Vesting. Daar brouwt hij heerlijke speciaal bieren mét een lokaal tintje. Plas wilde al langer kijken hoe hij zijn bier met lokale grondstoffen kon bereiden. Tijdens een wandeling over het Laarzenpad in het Naardermeer zag hij opeens een mogelijkheid. "Het was vorig jaar in september of oktober toen ik daar opeens allemaal hopranken van zo’n acht meter hoog zag groeien. Overal hingen draden in de bomen. De plant lijkt een beetje op een klimop, maar ik zag direct dat het hop was".


Experimenteren met hopranken Laarzenpad

Hij aarzelt geen moment en neemt wat van de hopranken mee. Zo snel hij kan droogt hij de hopbloemen op de vestingwallen. "Daarmee moet je echt tempo maken want de hop bevat heel belangrijke, maar zeer vluchtige smaakelementen". Daarna kon het experimenteren beginnen. Welke soort hop had hij te pakken? En hoe zou het smaken? De brouwer lacht: "Ik was aangenaam verrast. Het bier smaakt bitter, maar toch elegant en toegankelijk. Ik noemde deze saison ‘Vitus’ en ik moet zeggen dat ie goed is verkocht".

Muiderslotbier Omdat de brouwer alleen kleine batches van maximaal 150 liter maakt, wordt het alweer tijd voor het volgende experiment: Muiderslotbier. Daarvoor gebruikt hij opnieuw lokale hop, nu niet uit het Naardermeer, maar uit de kasteeltuinen van het Muiderslot. "Op het Muiderslot werd vroeger immers ook bier gebrouwen, dus ontzettend leuk deze samenwerking en fijn dat we het lokaal kunnen halen. Ik zoek steeds naar manieren om zaken dichtbij huis te houden. Zo koel ik mijn brouwketel met water uit de vestinggracht én ik heb plannen om mijn restproduct (bierbostel) aan de kinderboerderij te geven omdat het voor dieren een heel voedzaam product is. Zo houd ik het ook als ondernemer zo lokaal mogelijk".


Waar kun je proeven? Wanneer je de brouwerij wilt bezoeken, neem je eerst de gang van fietsenmaker ‘Vestingfiets‘, waarna je op de ‘lage flank’ komt; een verdiept grasveld dat toegang geeft tot de brouwerij. De brouwerij is niet dagelijks geopend voor publiek. Wel wordt er op vrijwel elke vrijdag gebrouwen. Je bent dan uiteraard welkom om een kijkje te komen nemen. Verder wordt het bier geschonken bij het Vestingmuseum, eetcafé Het Hert, restaurant De Kapschuur, het Arsenaal en kan het worden gekocht bij Ruijsdael Wijnen & Sterker in Naarden.


Foto: Marnix Plas.

Cartoon: Geert Gratama.

Kommentare


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page