top of page

Artikel

Vitaal Voedsel festival Naarden

Op dit festival kom je meer te weten over het kiemen van groente, hoe je zelf ghee maakt, wat de invloed van voedsel op je gezondheid is, regeneratieve landbouw en nog veel meer. Ook valt er veel te proeven zoals een stampotje van bijzondere aardappelen, producten gemaakt van de yaconwortel en hapjes gemaakt van gered voedsel.


Poster Vitaal Voedsel Festival van aardappel tot zaden met workshops, demonstraties, kraampjes en lezingen

Bodemisch FoodBoer Arnold van Woerkom uit Bant heeft in het Gooi een trouwe schare fans opgebouwd die wekelijks zijn bodemisch geteelde aardappelen afnemen. Goed voedsel begint bij een goede bodem waarin alle mineralen in de juiste balans aanwezig zijn. Commentaar van een oudere aardappeleter: "Deze aardappels smaken zoals in mijn jeugd!" Arnold geeft om 10.15 en 13.00 uur een lezing van 40 minuten. Zijn aardappelen zijn te koop, maar vooral ook te proeven in de soep en stamppot die tijdens het festival worden geserveerd. Meer informatie op bodemischfood.nl


Rebearth


Kees de Vries van www.rebearth.eu en www.agrosensi.com is aanwezig met een kraam om achtergrondinformatie te geven over de herstart van schone, natuurlijke landbouw met Rebearth.
Voldoende gifvrij voedsel is het begin van genezing van de mensheid. Kunstmestvrij, chemievrij en betaalbaar voedsel in overvloed voor een steeds gezonder wordende populatie. Om 11.00 en 13.45 uur geeft Kees een lezing van 40 minuten in de lezingenzaal om hier meer over te vertellen en vragen te beantwoorden.


Florijn

Jacqueline Beers is aanwezig met informatie over de Florijn als complementaire munt voor gebruik binnen Nederland. Je kunt tijdens het festival jouw Euro’s omwisselen naar Florijnen en daarmee betalen voor consumpties, lezingen, workshops en producten van verschillende standhouders.
Om 11.45 en 14.30 uur geeft Jacqueline twee korte presentaties van 30 minuten elk in de blokhut over de inzetbaarheid en mogelijkheden van de Florijn. Wellicht ga je hierna met een heel andere kijk op geld (en wat extra florijnen op zak) naar huis? Meer informatie via betalenmetflorijn.nl/wat-is-florijn

 

Elektrocultuur


Planten groeien beter met elektrocultuur. Hun wortels, stengels, bladeren en vruchten zijn groter, sterker en gezonder.
Caspar Pompe van Elektrocultuur Nederland kan je hier aan zijn kraam alles over vertellen.
Ook kun je je inschrijven voor een workshop gegeven door Yannick van Doorne.
Meer informatie vind je op www.elektrocultuurvandoorne.com 
Tanza CoffeeHeerlijk en eerlijk vers gebrande koffie, zonder bestrijdingsmiddelen verbouwd door 30 kleinschalige boerenfamilies in Kilimanjaro, Tanzania. Deze door Ikupa geïmporteerde Fairtrade koffie wordt ook op het festival geschonken zodat je deze, na de proef op de som genomen te hebben, zelf kunt aanschaffen. Meer info over de achtergrond en verschillende smaken staat op tanzacoffee.com


Hand houdt yaconknollen vast.
Foto: groenvandaag.nl

Lichtwortel / Yacon

Een in Europa nog redelijk onbekende knol uit de Andes –de lichtverteerbare yacon (ook wel grondappel genoemd, familie van aardpeer en zonnebloem)– wordt al sinds jaren geteeld door Bea en Robert Honorits in hun moestuin in Almere. Tijdens dit festival kun je proeven van alle lekkernijen die Bea er in de loop der jaren van wist te toveren, waaronder jam. Je kunt verse yaconknollen kopen van de oogst in november en alvast broedknollen aanschaffen om later in het voorjaar –na de ijsheiligen– te planten in jouw eigen moestuin. Daarnaast brengen Bea en Robert Luffa sponsen mee van planten uit eigen moestuin en bijenwaskaarsjes in verschillende vormen.
Mailen met Bea en Robert kan via b.honorits@gmail.com


DoorgeefmarktTaste Before You Waste Bussum heeft een aantal winkels en twee marktkramen geadopteerd die hen iedere week en soms dagelijks) de voedseloverschotten geven. Hiervan organiseren zij iedere donderdagmiddag een doorgeefmarkt waar steeds meer mensen op af komen. Tijdens het festival laten we spullen proeven die anders weggegooid zouden zijn en kun je soep en jam aanschaffen die zij van deze overschotten hebben gemaakt. Ook leggen ze met veel plezier uit hoe je in je eigen omgeving een doorgeefmarkt kunt opzetten. Contactpersoon lindeke@dds.nl 


Sappen en siropen

Ook Fleur Thomson van De Heerlijkheid Oukoop uit Nieuwer ter Aar staat op het festival met een kraam. Zij heeft een scala aan heerlijke sappen en siropen van eigen boomgaard. Op haar Facebook pagina kun je zien wat voor producten zij aanbiedt.  


Citroen basilicum plantje in de grond
Citroen basilicum

Gaia-Seeds Petra de Bruin verkoopt biodynamische zaden van groenten, kruiden, bloemen en kiemgroente. Deze zijn van zeer goede kwaliteit, GMO vrij en de meeste zijn Demeter gecertificeerd. De prijzen zijn lager dan via de gangbare kanalen omdat de verspreiding van natuurlijke zaden haar missie is.
"Behoud je onafhankelijkheid met zaden zoals de natuur het bedoeld heeft!"
Meer informatie vind je op gaia-seeds.shop 


Boer en Voedsel

Met boer en voedsel houden we gezond makend voedsel toegankelijk door samen eten direct bij de boer te kopen voor een eerlijke prijs. Je bestelt online en haalt je bestelling op bij het distributiepunt in jouw dorp. Dit is gewoon bij iemand thuis, die zich als distributiepunthouder opgegeven heeft. Zo leer je ook nog leuke mensen kennen.
Tijdens het festival vertellen ze alles over hun onze werkwijze en kun je ter plekke heerlijke groenten aanschaffen rechtstreeks van de boer.
Voor meer informatie en het eventueel plaatsen van een bestelling kijk je op boerenvoedsel.nl

 

Bodemisch FoodBoer Arnold van Woerkom uit Bant heeft in het Gooi een trouwe schare fans opgebouwd die wekelijks zijn bodemisch geteelde aardappelen afnemen. Goed voedsel begint bij een goede bodem waarin alle mineralen in de juiste balans aanwezig zijn. Commentaar van een oudere aardappeleter: "Deze aardappels smaken zoals in mijn jeugd!" Arnold geeft om 10.15 en 13.00 uur een lezing van 40 minuten. Zijn aardappelen zijn te koop, maar vooral ook te proeven in de soep en stamppot die tijdens het festival worden geserveerd. Meer informatie op bodemischfood.nl


Gevitaliseerde eieren

Pluimveehouder Piet Baars uit Hagestein verkoopt eieren met een extreem hoge 'boviswaarde' en geeft een lezing over hoe hij dit voor elkaar krijgt. Piet’s presentaties om 12.15 en 15.00 uur van elk 40 minuten in de lezingenzaal zijn uitstekend te combineren met de informatie over Rebearth.
Meer info op biomeerwaarde-ei.eu/pluimveehouders/show/familie-baars.

 

Zuivelproducten en vleesMaarten Voortwyk uit Breukelen vertelt je graag over de regeneratieve landbouw die hij op zijn bedrijf toepast. Regeneratieve landbouw kenmerkt zich door minimale bewerking van de bodem, maximalisering van de biodiversiteit, het bedekken van de bodem, altijd iets laten groeien in de bodem en integratie met landbouwdieren. Dit heeft tot gevolg: meer biodiversiteit (meer soorten gewas en dieren), opslag van koolstof (de C van CO2) via fotosynthese, een gezond bodemleven en het recyclen van stikstof. Op het festival verkoopt hij een breed assortiment aan vleesproducten van zijn met gras gevoerde runderen, veldhoen, vrije uitloop eieren en neemt een collega zuivel en kaas mee. In zijn lezingen om 11.45 en 14.30 uur (40 minuten) vertelt hij graag over de regeneratieve landbouw die hij op zijn bedrijf toepast en hoe hij daar zo toe gekomen is. Meer info: voortwyk.nl


WildplukwandelingJeroen en Ruben geven om 10.15 uur, 12.15 uur en 14.15 uur wildplukwandelingen van ongeveer anderhalf uur op het terrein van het Vitaal Voedsel Festival. Het zal je verbazen hoeveel eetbaars je ook in de winter in de natuur kunt vinden.
Ruben is opgegroeid in de jungle van Suriname. Hij is bijzonder gedreven om te floreren in de natuur en is bushcrafter. Jeroen heeft roots in het leger waar hij enige tijd bij het Korps Commandotroepen heeft gewerkt en is continu aan het survivallen aangezien hij zijn ‘vrij zijn’ niet kon vinden. Toen ze samen kwamen te werken leerde Jeroen van Ruben hoe hij zijn lunch bij elkaar kon plukken in hartje Amsterdam.
Ruben: "Het blijft buitengewoon onbeperkt wat de natuur ons te bieden heeft. Daar hebben wij het graag over tijdens deze wandelingen".Irmgrid Faber–de Roos
Irmgrid Faber–de Roos

Workshop voeding met liefdevolle aandacht voor gezondheid en welzijn

Om 11.00 uur en 13.45 uur kun je een workshop volgen van Orthomoleculair Natuurgeneeskundig Therapeut Irmgrid Faber–de Roos. Zij nodigt je uit om in een interactieve setting een kijkje te nemen in de wijsheid van je lichaam en de spijsvertering. Haar devies: "Goed naar je lijf luisteren is erg verstandig. Het lichaam liegt nooit". Voeding en vertering zijn onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. Veel fysieke klachten vinden hun oorsprong in verteringsproblemen en ongezonde darmen. 
Meer info op www.gezondheidvoedingadvies.nl

 

Praktische info

  • Het Vitaal Voedsel Festival vindt plaats op zaterdag 27 januari 2024 van 10.00-16.00 uur.

  • Adres: Roelofslaantje 6, 1411 HA Naarden. Er is beperkt parkeermogelijkheid op het terrein. Bij grote drukte kun je uitwijken naar de parkeerplaats van Speelpark Oud Valkeveen, Oud Huizerweg 2, 1411 GZ Naarden. Van daaruit is het ongeveer 7 minuten lopen naar de festivallocatie.

  • Entree: 2 Euro/Florijn inclusief 1 kopje koffie of thee. Deelname aan de lezingen, presentaties, wildplukwandeling kost 5 Euro, contant te betalen aan de kassa van het festival.LET OP! In verband met zwangere reeën in het bos en op het terrein mogen eventueel meegebrachte honden alleen strak aan de lijn mee.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page