top of page

Artikel

Voedselbank voorkomt verspilling voedsel


Vrijwilligers van de voedselbank Naarden / Bussum / Hilversumse Meent zijn druk in de weer met het uitpakken van dozen en vullen van de stellingkasten. Verse spruitjes komen uit kratten tevoorschijn, flessen balsamico azijn worden door vrijwilligers uit kartonnen dozen gepakt en de vriezer ligt vol met kaas. Aan voedsel is op dit moment genoeg en ook de keuze is reuze. Zelfs voor kerst ligt een mooi plan klaar.


MENSEN HOEVEN GEEN HONGER TE LIJDEN

Voorzitter Paul Konings kan trots zijn op wat hij en zijn team de afgelopen jaren hier hebben neergezet. Het is dankzij hun vrijwillige inzet dat ze er nu zo bij zitten. Bij binnenkomst is de rechterkant van de hal ingericht als een winkeltje. Met een puntensysteem kunnen de klanten van de voedselbank zelf kiezen wat ze willen pakken. Van tandenborstels tot chocolade en van appels tot pastasaus. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om uit de gratis producten te kiezen zoals vlees, zuivel en brood. "Mensen hoeven geen honger te lijden", zegt Konings terwijl hij rondloopt door het magazijn.

ZORGEN OVER HET LAGE AANTAL AANMELDINGEN

De voorzitter legt uit dat de klanten voor zo’n drie dagen eten mee kunnen nemen. Maar op dit moment is er overvloed, waardoor ze wel wat meer mee kunnen krijgen. De voedselbank voedt op dit moment 46 huishoudens, ofwel 93 mensen. En dat is vrij weinig, weet Konings. "We hebben een hele tijd zo’n 100 huishoudens dus zo’n 200 monden gevoed, maar we hebben nu echt een daling in het aantal cliënten. Een halvering in iets meer dan twee jaar. We maken ons daar soms wel zorgen over, want in coronatijd verwacht je toch dat er wel meer mensen zijn die onze hulp goed kunnen gebruiken. Alleen, ze melden zich niet. We hopen dan ook dat iedereen die het nodig heeft aanklopt, wij helpen de eerste maand zonder vragen en bekijken daarna pas de criteria".

VEEL STEUN WINKELIERS, SCHOLEN EN CLUBS

De Voedselbank kan rekenen op een grote gunningsfactor. Konings is vol lof over de geweldige donaties die ze ontvangen. "Afgelopen jaar hebben we voor 64.000 euro aan voedsel kunnen kopen door de donaties, fantastisch toch. Ook lokale bedrijven gunnen ons van alles en daar zijn we heel blij mee". Hij geeft een voorbeeld: "Een visverwerkingsbedrijf uit Muiden doneert altijd hun 'kromme' kibbeling. De vriezer ligt er vol mee en er is niets mis mee. Zou je al die vissen weggooien, dan zou dat echt voedselverspilling zijn. En wat te denken van installatiebureau Post uit Bussum die 'energietasjes' heeft gedoneerd samen met Energiecoöperatie Watt Nu. Hierin zitten spaarlampen, isolatiemateriaal en tips om de energierekening laag te houden. Daar hebben onze cliënten echt iets aan.”


KERSTBRODEN GEVRAAGD

Met de kerst voor de deur heeft de voedselbank dankzij donaties ook voor alle cliënten een voedselpakket klaar staan. Er is nog wel één wens die ze graag in vervulling willen zien gaan: “We hopen dat iemand ons nog kan helpen aan kerstbroden om aan het pakket toe te kunnen voegen. We hopen hoe dan ook dat iedereen een fijn kerst kan vieren mét een feestelijke maaltijd.”


Wil je je aanmelden bij de Voedselbank of de Voedselbank ondersteunen? Kijk dan op voedselbanknaardenbussum.nl

DOUWE EGBERTS PUNTEN SPAREN VOOR DE VOEDSELBANK

Heb je Douwe Egberts punten in huis en weet je niet wat je ermee wilt of moet doen? Dan kun je tot en met 31 december 2021 meedoen aan de actie die Lions Club Gooiland voor ons organiseert.

Je kunt jouw punten inleveren in de Lions verzameldozen bij één van de deelnemers hieronder en voor elke 500 punten krijgen wij een pak koffie voor onze klanten. Hoe mooi is dat?!


De participerende winkels zijn: AH Koekoeklaan en Veerstraat Bussum, AH Hilversumse Meent, Broodzaak Le Perron Bussum, Natuurlijk Beter Drogist Laarderweg 60 Bussum, De Vershof Huizen, Ruysdael op 't Hoekje Naarden Vesting, Notariskantoor Goossens op de Brediusweg Bussum en 11 O’Coffee Koffiebar Brinklaan 102 Bussum.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page