top of page

Artikel

Water Cleanup Gooimeer en kuststrook Muiden en Muiderberg, zaterdag 8 mei


Het is nu niet voor te stellen maar deze zaterdag 8 mei lijkt het prachtig weer te worden. Dat komt goed uit want dan is onze allereerste Water Cleanup! Ben je een duiker, heb je een bootje, sup of kano? Of loop je liever langs de kant met je schepnet? Geef je op, dan scheppen we samen het water schoon.


Meedoen is makkelijk en nodig

De Water Cleanup kan door de do-it-yourself-formule geheel op eigen houtje worden ondernomen, ondanks de corona-beperkingen in de samenleving. Het werkt heel eenvoudig. Met een eigen bootje, kano of sup trek je er vanuit Muiden of Muiderberg op uit. Schepnetje niet vergeten, de organisatie faciliteert speciale afvalzakken voor aan boord en handschoenen en grijpers. "Je kunt meedoen in je eentje, maar ook met een groep. Zo zeilen de zeeverkenners Pampus Groep Muiden met 15 bootjes naar Hooft om op te ruimen", vertelt Petra Olgers, een van de organisatoren. "Heel hard nodig", zegt boswachter Anne van Staatsbosbeheer, die het beheer van het vogelrijke eilandje doet. "Er ligt veel afval dat door dagrecreanten is achtergelaten. Erg onzorgvuldig".

Het eilandje voor de kust van Muiden krijgt dus een grote voorjaarsschoonmaak. Met hun leiders trekken de zeeverkenners er op uit om samen met de boswachter het eilandje op te ruimen. Op Pampus zijn bootjes welkom om aan te leggen in de haven en op het land met grijper en afvalzak op te ruimen.


Wandelaars en duikers

Ook wandelend kun je meedoen met de Water Cleanup. Langs de dijk tussen Muiderberg en Muiden zijn verschillende hotspots. "Op Koningsdag hebben we de kustlijn geïnspecteerd", vertelt Petra. "Bij het strandje direct achter het Muiderslot, langs de oevers tussen de basaltblokken en op het Zilverstrand ligt erg veel afval, aangedreven door de Noordoostelijk wind".

Jimmy en Jerôme van Beach Cleanup Muiderberg mobiliseren vanaf Muiderberg de wandelaars en watersporters. Daar is de opruimactie al 5 jaar een groot succes. Zowel in Muiden als Muiderberg is opruimmateriaal is aanwezig voor deelnemers. Duikers zijn ook welkom om mee te helpen, zij het wel op eigen rekening en risico. Duikers van verschillende verenigingen helpen o.a. de Slotgracht van het Muiderslot schoon te krijgen.


Aanmelden

Deelname kan de hele dag, vanaf 10 uur staat de organisatie klaar op de steiger van het Muiderslot met materieel, koffie, en instructies. Eén of twee uurtjes meedoen is al voldoende. De steiger is ook het afval inleverpunt. Het gevonden afval kun je dus naar de steiger brengen, of naar een andere afvalpunt in Muiderberg. Het is wel belangrijk dat je je aanmeldt. Gebruik de #watercleanup als je foto's van je opruimactie zaterdag uploadt op sociale media, vinden we leuk.

Gevolgen voor zeevogels

Dat er veel plastic afval drijft is bekend en ook over de gevolgen voor het milieu en de waterdieren is volop aandacht. "De rommel ontsiert niet alleen de kust en de strandjes, het is ook schadelijk voor de vogels en het zeeleven. Plastic fragmenteert in hele kleine stukjes. Daarom is het van belang het op te ruimen voordat het onbereikbaar is. Watervogels voeren bovendien hun jongen met stukjes plastic. Het is dus heel nuttig om op te ruimen en vooral maakt het ons bewust van de problematiek", aldus Petra, die als gastdocent van de Plastic Soup Foundation het probleem vaak onder de aandacht brengt in het klaslokaal.


Lokale organisaties slaan de handen ineen

Petra en Feye kiezen als participanten in de werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij van onze beweging bewust voor de watersportwereld. "Watersporters houden van water, van de natuur, die hoef je niets uit te leggen over het probleem. Samen opruimen is zoveel leuker, daarom is ook de Water Cleanup ontstaan, met de Spiegelplas Cleanup als succesvol voorbeeld", aldus een enthousiaste Feye. De organisatoren verbinden, enthousiasmeren en faciliteren via betrokken bewoners, lokale watersportverenigingen, jachthavens en organisatie zoals het Muiderslot, de Beach Cleanup Muiderberg en de zeeverkenners. De gemeente Gooise Meren faciliteert de afvalzakken, grijpstokken en handschoenen. Muiderslot de steiger en de watersportclubs helpen met de pr en communicatie. "Echt een mooie en spontane samenwerking", vertelt Matthijs Siers, verantwoordelijk voor website watercleanup.nl, koffie en thee schenken en gesprekken over zuiver water.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page