Water cleanup Muiden/Muiderberg vist honderden kilo's uit het water


Een tegeltje -waarschijnlijk uit de 18e eeuw- twee prikhaken, zes boeien, acht autobanden, touwen en tien steigerpalen vormen de opmerkelijkste items van de honderden kilo’s rotzooi die gisteren langs de oevers van het Muiderzand, het eiland Hooft, de Vestinggracht en Slotgracht van het Muiderslot zijn opgevist. Vanaf tien uur ’s morgens trokken deelnemers aan de eerste editie van de DIY Water Cleanup per sup, kano, boot of wandelend er op uit om het watergebied rond Muiden en Muiderberg van plastic en andere rommel te ontdoen. Zo’n 80 deelnemers, kinderen en volwassenen, lieten zich niet door de gure weersomstandigheden tegenhouden.

In Muiderberg wist de Beach Clean Up Muiderberg ook veel kinderen en ouders op de been te krijgen. In bootjes, kano’s en wandelend werd de rommel langs de oevers richting Dijkweg en richting Hollandse brug opgeruimd. Gedurende de dag groeide ook op het strand van Muiderberg de berg met afval. ‘s Middags slaagde een groepje duikers erin om onderdelen van een bouwsteiger uit de slotgracht te halen. Opvallend was het aantal petjes dat in de slotgracht dreef, sommigen al in verregaande staat van ontbinding. De vermiste drone werd niet gevonden.


Gemeente Gooise Meren voerde al het afval aan het einde van de dag af. Organisatoren Petra, Feye, Matthijs, Jimmy en Jerom kijken terug op een geslaagde eerste editie van de Water Cleanup. Later dit jaar zal rond Naarderbos en Naarden-Vesting een tweede Water Cleanup plaatsvinden. ‘Dan wel graag met wat meer zon’. Hou dus de website: watercleanup.nl in de gaten voor de foto’s en filmpjes van deze afgelopen cleanup en voor wat er nog komen gaat.

Foto kinderen: Jimmy Fock Beach Clean Up Muiderberg

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.