top of page

Artikel

Duurzame concept store Bussum


Een eigen bedrijf beginnen is nooit makkelijk. Maar wie het avontuur aandurft in coronatijd, heeft wel écht lef. Het concept van Cloffee, in het centrum van Bussum, is de combi van tweedehands kinderkleding van 0-12 jaar, duurzame cadeaus, workshops én lekkere koffie. "In Amsterdam heb je volop winkels met tweedehands kinderkleding, maar hier nog helemaal niet," zegt Anke Meulendijks. "Daar wilden we wat aan doen!"

Anke Meulendijks en Ragna Dik

"Beginnen in coronatijd was best spannend", vertelt compagnon Ragna Dik. "Maar na een periode van brainstormen en voorbereiden durfden we het aan. In april 2021 begonnen we met de webshop en in augustus volgde de winkel." Maar daar heeft Ragna nog geen moment spijt van gehad. "Dit is echt het leukste wat ik ooit heb gedaan", zegt ze. Wat maakt het zo leuk? "Alles, het contact met de klanten, de blije reacties, koffietjes maken en uiteraard het testen van de taartjes," zegt Ragna.

Bij Cloffee kun je niet alleen terecht voor tweedehands kleding, maar ook voor duurzaam speelgoed en een kopje koffie. Daarnaast mogen klanten zelf ook spullen inleveren. "Je krijgt dan 40 procent van de opbrengst", vertelt Ragna. "Dat kun je laten uitkeren of weer uitgeven in de winkel. Als je kleren na drie maanden niet verkocht zijn, mag je het weer ophalen óf wij doneren het voor je aan Stichting Kinderen in Nood."


Ondernemen in coronatijd

Toch blijkt ondernemen in coronatijd een pittige klus, want drie maanden na opening, gooit corona roet in het eten. "In december vorig jaar moesten we weer dicht. Ja, dat was best een domper", vertelt Ragna. Maar ze zat geen seconde stil. "Ik ben alles gaan fotograferen en online liep de verkoop door. Dat was natuurlijk niet te vergelijken met de omzet in de winkel, maar we draaiden tenminste", zegt Ragna.


"Het zou mooi zijn als mensen geen nieuwe kleren voor hun kinderen meer hoeven te kopen"

Ook nu de winkels weer open zijn, is het nog flink aanpoten. "Mensen hebben zo lang thuis gezeten en alles online besteld, we moeten ze lokken om weer naar de winkel te komen", zegt Anke. En daar komt een hoop creativiteit bij kijken. "We organiseren workshops dromenvangers maken, kinderfeestjes en er komt regelmatig een kinderkapper langs. Alles om weer mensen binnen te halen", vertelt Ragna. En dat lukt aardig, want Cloffee begint al een begrip te worden in Bussum. "Dit is zo’n leuke winkel", zegt Maartje van Meer. Ze is vandaag op zoek naar kindersandalen. "Ik heb drie kinderen en ze groeien zo snel, zonde om alles nieuw te kopen. Hier vind ik hele mooie spullen en het is niet duur," aldus Maartje.


"Het zou mooi zijn als mensen geen nieuwe kleren voor hun kinderen meer hoeven te kopen, want er is al zo vreselijk veel," zegt Ragna. Ze wil met Cloffee graag de planeet - en om te beginnen 't Gooi - een beetje duurzamer maken. "Al kopen mensen maar een deel tweedehands, dan ben ik al heel tevreden." En hoe zien Ragna en Anke de toekomst van Cloffee? "Het zou een droom zijn als we dit concept verder zouden kunnen uitrollen in Nederland", zegt Anke. "Een vestiging in Weesp of Amersfoort, bijvoorbeeld. En dat hoeven we niet zelf te doen hoor, mensen die interesse hebben, mogen zich melden!"


Adres Cloffee: Nieuwe Brink 139, 1404 KA Bussum.

Dit is een artikel van NH Nieuws. De bijbehorende video bij dit artikel bekijk je hier.


LOKALE FAIR FASHION FIETSROUTE

Wist jij dat Gooise Meren een rijk aanbod aan duurzame, tweedehands en eerlijke modewinkels zoals bv. Cloffee heeft? De Groene Stijl en het Fairtrade Team Gooise Meren hebben een Fair Fashion Fietsroute samengesteld langs allerlei duurzame mode adresjes. Lekker fietsen, gezond voor het lijf én voor mens en milieu. Door te kiezen voor eerlijk, tweedehands en fairtrade draag je bij aan een betere wereld.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page