top of page

Artikel

Woonblok Het Karveel in Muiden onderzoekt gezamenlijke isolatie


Woonblok Het Karveel in Muiden.

In 2019 zijn door 5 bewoners van Het Karveel uit Muiden individuele energiecoach gesprekken aangevraagd bij de lokale energiecoöperatie Wattnu. Uit de gesprekken bleek al snel dat iedere woning van het woonblok van in totaal 16 woningen te maken heeft met vergelijkbare energetische problemen. Dit was voor Wattnu aanleiding in 2020 het straatproject "Havezathe" op te starten. Na toekenning van een subsidie van de provincie Noord Holland, is aan energiecoaches Cor van de Peppel en Harry Welch gevraagd het project te begeleiden.


Bewoners zijn leidend, Wattnu is ondersteunend

Samen met bewoners bekijken de energiecoaches hoe vloer, dak- en gevel isolatie gecombineerd kan worden met de renovatie van de woningen. Bij hun zogenaamde Havezathe huizen –er staan er zo’n zeventig in de wijk– vraagt dat om een gezamenlijk plan. De woningen krijgen daarmee een nieuwe, moderne uitstraling.


Er is een duidelijke stap-voor-stap aanpak zodat bewoners tijd hebben om alle informatie tot zich te nemen. Bewoners moeten kostbare maatregelen treffen aan hun huis en dat kun je niet van bovenaf opleggen. In vier bijeenkomsten vanaf afgelopen september hebben de Wattnu energiecoaches de bewonersgroep stapsgewijs inzicht gegeven in een tiental isolatie mogelijkheden van hun huizen. Ook de globale kostenplaatjes en de subsidies kwamen aan bod. Collectieve aanpak maakt verder prijsvoordelen mogelijk. Met deze informatie hebben de deelnemende huiseigenaren een goede voorlopige keuze van hun wensen kunnen aangeven.


De komende periode overleggen de deelnemers hoe zij de vervolgstappen gaan zetten, met een actieplan voor de concrete realisering. Daar zal ook weer professionele ondersteuning bij nodig zijn. Hierover wordt met Wattnu overlegd.


"Vertrouwen krijg je niet, dat moet je opbouwen"

Ook voor de energiecoaches Cor en Harry was het een leerzaam proces. "We hebben vertrouwen moeten opbouwen. Met één keer langskomen en zeggen hoe het moet ben je er niet". "Door samen met bewoners een plan te maken, zien we dat het draagvlak in de loop der weken alleen maar is gegroeid. Én goed voorbeeld doet volgen, dus bewoners zijn intensief met elkaar in gesprek gegaan, hierdoor hebben we het enthousiasme alleen maar zien groeien".


Gratis infrarood warmtebeelden van je huis

Energie besparen begint onder andere bij het onderzoeken of je huis wellicht onnodig warmte verliest via zogenaamde warmtelekken en koudebruggen. Deze kunnen worden opgespoord met de warmtebeeldcamera. Aan de hand van de warmtebeelden kun je maatregelen nemen, zoals isoleren en kieren en naden dichten of tochtstrips monteren. Energie besparen door minder tocht en minder warmteverlies en daarmee meer comfort in huis!

Leden van Wattnu kunnen zo’n quickscan kosteloos aanvragen. Bij deze actie is het lidmaatschap van energiecoöperatie Wattnu tot eind 2020 gratis. Daarna kost het lidmaatschap €1 per maand en is jaarlijks opzegbaar. Speciaal getrainde energiecoaches van Wattnu komen vanaf november op afspraak met een infraroodcamera warmtebeelden maken van de buitengevels van de woning. In verband met Corona worden de opnames alleen buiten gemaakt. Vervolgens ontvang je per email een kort verslag en de beelden.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page