Thema: zonder aardgas in 2030


Het thema, zonder aardgas in 2030 heeft een specifiek doel. Dit initiatiefteam wil in 2030 los van het aardgas zijn. Juist in Nederland biedt het een kans om voorop te lopen. Zo ondervinden we, naast de milieu problemen, ook de directe gevolgen zoals in Groningen. Dus willen we slimme oplossingen om lokaal diverse vormen van duurzame energie op te wekken en op te slaan. In gedachten zie we onze wijken vol staan met oplaadpalen, daken die zijn voorzien van zonnepanelen, elke buurt heeft een eigen energiecentrale (energy wall). En er zijn tientallen collectieve zonnepanelenprojecten gerealiseerd. We zien uitwisseling van stroom op buurtniveau: huiseigenaren maken onderling afspraken over levering en gebruik stroom. Ook de bedrijven doen een duit in het zakje: zij ontwikkelen samen met elkaar en ook met inwoners projecten voor lokale duurzame energie waar lokaal van geprofiteerd wordt. Lokale en regionale samenwerking is nodig met verschillende partijen om deze verandering te realiseren.

Het team dat mee gaat denken deze oplossing te realiseren bestaat uit vertegenwoordigers van energieleveranciers, lokale energiecoöperaties, bewoners, voorlopers, woningbouwverenigingen en huurdersverenigingen, lokale installateurs, de overheid, en architecten. Maar we zoeken versterking onder ondernemers, technici en particulieren die mede voorop willen lopen in deze belangrijke beweging.

Voor deelname of vragen: Richard Borst van Bouwmensen Gooi en Vechtstreek.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.