Fairtrade, wie krijgt wat?


Kinderen kijken omhoog en houden wikkels en drankkartonnen in de lucht.

Het scholenprojectteam van de Wereldwinkel in Bussum geeft dit jaar lessen op de basisscholen in Gooise Meren. Na de Julianaschool, Emmaschool en de Zonnewijzer waren de gastdocenten in de landelijke Fairtrade-week op basisschool De Hoeksteen in Bussum. De gastdocenten werden enthousiast ontvangen door de leerlingen van de groepen 6 en 7. Ze hadden vooraf in de klas een filmpje bekeken over fairtrade, dus wisten er al heel wat van af. De leerkracht vond het goed dat de kinderen even stilstaan bij hoe het gaat in de wereld. Wie verbouwt producten, wie maakt er iets van, wie verkoopt het uiteindelijk aan de consument? En wie verdient wat? De voorbeelden van de prijs van een banaan of een t-shirt geven pijnlijk duidelijk aan hoe de verdeling is tussen de bananenboer en de supermarkt. Hoe zou je dat eerlijker kunnen doen? Ook verre landen en kinderarbeid kwamen ter sprake.

De meeste gastdocenten zijn zelf ook vrijwilliger bij de Wereldwinkel. De kinderen waren er nieuwsgierig naar: wat is dat eigenlijk, vrijwilligerswerk en waarom zou je dat doen? Zo komen er veel gespreksonderwerpen langs tijdens zo’n lesje fairtrade! Het scholenproject is een samenwerking tussen de Wereldwinkel, de werkgroep Fairtrade Gooise Meren en Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek. Ook een les aanvragen voor uw school in Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg? Ga naar de NME-wijzer Gooi en Vechtstreek en zoek in het aanbod met het trefwoord fairtrade.

Foto: Andrea Bartosova

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.