Groot plezier met zwerfafval


pop-up buzz troeptrimmen Bussum

Sinds 2010 ruimt held Jaap Timmers van de Bermbende zwerfafval op in Hilversum, Bussum, Naarden, Huizen en Blaricum om natuurgebieden en wegranden te ontdoen van rommel. Iedereen klaagt over de rotzooi in de natuur en op straat. Maar mopperen heeft geen zin. Daadwerkelijk doen wél.

Er zijn in 't Gooi tal van initiatieven die regelmatig achter het zwerfafval aan gaan. Zoals bijvoorbeeld de Troeptrimmers Bussum. In januari van dit jaar belegden Britta Bouma en Barbro van der Ham een avond over het Troeptrimmen en het periodiek opruimen van zwerfafval door inwoners. Met als gevolg dat er direct een WhatsApp groep is opgericht met Bussummers die niet willen klagen over het zwerfafval maar er iets aan doen. Elke laatste woensdag van de maand gaan ze 2 uurtjes een gebied in Bussum schoonmaken. En ze worden steeds meer herkend: "hela jullie zijn Troeptrimmers, goed werk doen jullie!" Of: "hebben jullie een taakstraf?" Steeds meer inwoners sluiten zich aan. En het meest ideaal zou zijn als elke buurt in Gooise Meren haar eigen Troeptrimclubje heeft. Het bijzondere is dat de meeste mensen op de foto elkaar niet kenden voor de info avond maar door twee uurtjes te wandelen, prikken en kletsen leer je elkaar kennen en dat is mooi. Helemaal als je vol voldoening terugloopt door een kneiterschone straat. Ook zin om mee te doen? Of een Troeptrimclub op te richten in je eigen buurt? Laat dan hier een bericht achter en maak een verschil. Overigens is zojuist door Marijn Grauwelman een Troeptrimmen Naarden opgericht. Hier vind je meer info!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.