Snelfietspad Naardermeer


De redactie van dit platform wilde graag een stukje schrijven over duurzame mobiliteit. In eerste instantie leek het thema een beetje saai. Ja, natuurlijk is het belangrijk dat we wat gaan doen aan al die vervuilende en lawaaierige uitstoot van onze vervoersmiddelen. Maar hoe ga je iets spannends maken van laadpalen voor auto’s? Meer gebruik maken van de fiets en openbaar vervoer? Dat weet iedereen toch al? Het lijkt er op dat we met z’n allen wachten tot de regels en subsidies veranderen om ons echt in beweging te krijgen! Waar blijft onze intrinsieke motivatie om met iets creatiefs te komen? Misschien moeten we het spannender maken? Nou dat ga ik bij deze proberen.

Pakketbezorgers mogen vanaf 2018 binnen Gooise Meren enkel vervoeren met schone vervoersmiddelen!

Per decreet afgekondigd! Een schokgolf ging door de gemeente bij het lezen van deze maatregel. De wethouder en burgemeester waren dus serieus over duurzaamheid! Niet snel na de maatregel melden zich drie bedrijfjes aan als fietskoerier! Vanaf het centrale opvangpunt voor goederen aan de rand van onze gemeente komen alle pakketjes van Zalando et cetera binnen en de fietskoeriers nemen het vandaar over. De ene koerier heeft een elektrische scooter met aanhanger, de tweede rijdt in een omgebouwde golf scooter en de derde heeft een ligfiets waar twee aanhangers achter hangen. Net als de roadtrucks in Australië. Wow! Nieuwe werkgelegenheid voor tien fte’s en innovatie van een lokaal bedrijfje dat brood zag in het ontwerpen en bouwen van fietsaanhangers voor diverse soorten pakketjes! Fantastisch toch!

Nieuw snelfietspad door Naardermeer halveert woonwerkverkeer per auto via de A1 tussen Gooise Meren en Amsterdam

Een creatieve ondernemer uit Naarden heeft in samenwerking met de gemeente en Natuurmonumenten een akkoord bereikt om dwars door dit mooie natuurgebied een snelfietspad aan te leggen. De gemeente voert de werkzaamheden uit in samenwerking met. Natuurmonumenten en de ondernemer verhuurt de exclusieve elektrische fietsen die gebruik mogen maken van deze stille fietssnelweg. De grote voordelen zijn: geen onnodige uitstoot meer, bijna net zo snel als met de auto op kantoor, geen parkeerkosten, goed voor de beweging en genieten van het bijzondere ecosysteem onderweg! Wie wil niet dit dagelijkse mooie tochtje rijden? Fietsen op wc-papier en andere inspiratievolle en innovatieve, duurzame, fietspaden vind je hier!

Mega skatebaan verbindt jong en oud in Gooise Meren!

De gemeente is in samenwerking met de Broedplaats Gooise Meren (een soort beweging van duurzame en sociale inwoners) gestart met het leggen van een supergladde bio- en waterdoorlatende asfaltbaan tussen de 4 gemeentekernen: Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum. Dit alternatieve fietspad is alleen toegankelijk voor de kleine wielen: zoals skaters, skateboarders, rolschaatsers et cetera. De geoefende skater verplaatst zich binnen tien minuten over deze gladde baan van kern naar kern. Verwacht wordt dat de stinkende, milieuvervuilende en herriemakende scooters met de helft zal worden verminderd. Uitgaan én bewegen is weer cool geworden! De met zonne-energie opgewekte stroom voor de LED verlichte baan maakt uitgaan pas een echte belevenis.

Wat mij betreft wordt duurzame mobiliteit zo een stuk spannender! Heeft u nog ideeën? Stuur ze ons hier toe! Meer inspiratievolle, duurzame ideeën voor fietspaden zoals een wegdek gemaakt van wc papier? Lees er hier meer over!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.