Duurzaamheidscafe 11 januari 2018: een afvalloze samenleving / upcycling

We hebben al zo veel gesproken over duurzaamheid, onderliggende thema's benoemd, medestanders gevonden en eerste stappen gezet. "Oef....!", en nu? Waar beginnen we en hoe houden we de energie er in? Wat willen we het liefst zelf gaan doen? Ja, mensen wakker schudden, maar hoe? Welke kansen zijn er te benutten? Weer, "oef....!", want iedereen heeft bepaalde belangen, interesses en eigen manier van werken. Hoe gaan we al die puzzelstukjes in elkaar zetten en hoe krijgen we iedereen samenwerkend?

In het volgende Duurzaamheidcafé gaan we proberen deze puzzelstukjes van het thema eens verder onder de loep te nemen. Het thema is: de afvalloze samenleving! De aanpak hier is: starten met het ideaal of ideale plaatje. Daarna gaan we ons richten op een specifiek element van de afvalloze samenleving: upcycling!

De verschillende stappen naar upcycling vertellen we zo veel mogelijk aan de hand van voorbeelden en beelden. Tijdens de inleidende, beeldende presentaties zul je, net als onze gastsprekers, beseffen en geraakt worden door de enorme kansen die upcycling biedt voor onze samenleving Hoe bouw je mobiele kantoorunits van afgedankte wasmachines? Is er een functie voor leem & stro in het isoleren en renoveren van onze woningen? Wat kun je maken van afgekeurde Audi A8 achterruiten? Wat is de echte waarde van de grondstoffen die we dagelijks dumpen in de containers van het GAD?

Wij voorspellen dat we weer zelf dingen gaan maken, ontwerpen, creëren en heel veel inspiratie op doen. Op een duurzame manier met een enorme positieve impact voor economie, mens en milieu!

Kom langs, laat je inspireren, pak je kansen en doe mee op 11 januari om 19.30. De locatie wordt hier z.s.m. bekend gemaakt en staat natuurlijk straks ook in onze agenda!

Overige data Duurzaamheidcafes:​

  • Donderdagavond 15 februari vanaf 19.30 uur: Duurzaamheidcafé over energie, locatie n.n.b.

  • Donderdagavond 22 maart vanaf 19.30 uur: Duurzaamheidcafé over lokaal voedsel, locatie n.n.b.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.