Stadscentrum Oxford gaat strijd aan tegen schadelijke uitstoot vervoer


De Engelse stad Oxford is van plan om alle voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen te bannen uit het historisch stadscentrum per 2035. Hiermee zou het stadscentrum van Oxford de 1e zone ter wereld worden waar voertuigen geen schadelijke stoffen voor het milieu uitstoten. Deze maatregel wordt ondermeer genomen omdat er meermaals giftige waarden van het giftige stikstofdioxide zijn gemeten in de stad.

De plannen worden nu voorgelegd en houden in dat in een beperkt deel van de stad per 2020 alle auto's, licht commercieel vervoer en bussen die meer dan 0 emissie uitstoten niet in dat deel mogen rijden. Het plan is dat per 2035 alle niet-elektrische voertuigen in het gehele stadscentrum verbannen zijn.

Op ons Duurzaamheidscafé van 17 april gaan we het over andere mobiliteitsvormen hebben. De gemeente Gooise Meren investeert in laadpalen voor elektrische auto's en gaat met de regio nadenken over snelfietspaden. Heb je een goed idee voor een inspirerende spreker op de 17e of ben je ondernemer/uitvinder op het gebied van duurzaam vervoer? Laat het ons dan weten.

Benieuwd naar de actuele luchtkwaliteit? Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het RIVM en andere organisatie hebben een online kaart waar je de actuele waarden kunt zien.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.