Drie Dolle Duurzaamheidsdagen op de Oranje Nassauschool in Muiderberg


In het pittoreske Muiderberg staat de Oranje Nassauschool waar onder andere juf Irma den Hengst werkt van onze werkgroep Duurzaam Onderwijs. Deze week hadden ze een prachtig, schoolbreed duurzaam programma.

Juf Pauline Goudswaard: "Vanuit de Stichting Spirit, waar onze school onder valt, hebben we verschillende Professionele Leergemeenschappen (PLG 's) waarvan duurzaamheid er één is. Als afgevaardigde van mijn school heb ik daar een bijeenkomst gehad met collega's van andere scholen. Eén van onze opdrachten was om een ‘moodboard’ te maken over hoe wij Duurzaamheid willen benaderen bij ons op school. Mijn moodboard ging over duurzaamheid in brede zin: zorgen voor jezelf, de ander en de omgeving".

De schoonheid van het leven

Pauline: "Het doel deze week was om de kinderen vooral meer bewust te laten worden van de schoonheid van ons leven en onze mogelijkheid om daar zorgvuldig en zuinig mee om te gaan. Zorgen voor jezelf, de ander en de omgeving beslaat daarbij alles. Specifiek doel is om de kinderen (beter) kennis te laten maken met mogelijkheden te ontdekken wat je energie geeft en elkaar beter te leren kennen door het bewust groepsdoorbrekend en heterogeen bezig te zijn met iets heel anders dan de gewone lessen".

Moederdag cadeautjes van gerecycled materiaal

Pauline: "Op maandag 7 mei ging het over 'Zorgen voor jezelf'. We begonnen met de hele school met een meditatie en een work-out en 's middags waren er maar liefst 21 workshops waar groepjes van maximaal 10 kinderen van 4-12 iets konden leren/beleven over "wat goed voor jezelf zorgen kan zijn. Op dinsdag 8 mei was het thema: 'Zorgen voor de ander'. Dit thema behandelden we met de kinderen 's morgens in eigen klas en 's middags gingen we in heterogeen samengestelde groepen van 20 kinderen moederdag cadeautjes maken. Zoveel mogelijk van recyclede materialen; kosteloos materiaal".

Pauline: "En op woensdag 9 mei ging het over: 'Zorgen voor je Omgeving'. Hoe houden we de klas, het plein, ons Dorp Mooi, netjes en Leefbaar voor iedereen? 'Plastic Circle' kwam gastlessen geven en we sloten deze Drie Dolle Duurzaamheidsdagen af met een kleedjesmarkt waarbij de kinderen gebruikt en goed speelgoed hebben verkocht waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaan!"

Foto's: Andrea Bartošová

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.