Ondernemers en bewoners slaan de handen ineen om de Huizerweg te vergroenen


Gea van der Horst is lid van de werkgroep 'Alle gebouwen zonder fossiele brandstoffen in 2030', architect, bewoner van de Huizerweg in Bussum én een van de ondernemers die de Huizerweg veiliger en groener wil maken. Vandaag staat ze in het Bussums Nieuws met de manifestatie 'Natuurlijk! De Huizerweg! Voor eenieder die het stuk gemist heeft, hieronder het stuk van Yvette de Vries uit het Bussums Nieuws van 30 mei.

De Huizerweg moet leuker, groener en veiliger worden. "Een flink project", laat Gea van der Horst, een van de initiatiefnemers van de werkgroep 'Huizerweg veiliger en groener' weten. Met een onderzoek naar het verhogen van de veiligheid door leerlingen van het Goois Lyceum en een actieplan voor meer groen wordt aanstaande zaterdag 2 juni, het startschot gegeven. "Er zijn zaterdag allerlei activiteiten voor kinderen, een ontmoetingsplein met muziek, een welzijnsplein en een kleine braderie. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk veiligheid en vergroening", aldus Gea. "Daar is het mee begonnen".

Wat groen kan moet groen worden, of anders gezegd, waar geen steen hoeft kan groen komen. Voor die plekken, zoals bermen en boomcirkels zijn speciale bordjes ontworpen die zaterdag ook de grond in worden gestoken. Het gaat dan vooral om vaste planten. Bomen zijn wat lastiger vanwege het vele vrachtverkeer dat de Huizerweg te verwerken heeft. Meer groen kan volgens Gea al heel makkelijk gerealiseerd worden, zelfs zonder groter plan.

Gea: "Je mag 1,5 tegel voor je gevel eruit halen en vervangen door groen" Na toestemming van de gemeente dan, dat wel. Overigens is er een modelgeveltuin te bewonderen bij Huizerweg 9. Er is zaterdag ook nog een officieel momentje, maar die dag moet vooral een feestje zijn. Rond 14.00 uur wordt het plan voor meer groen en veiligheid op de Huizerweg gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde.

Voor het veiligheidsonderzoek hebben de leerlingen van het Goois Lyceum een enquête gemaakt, waarbij veel tips en ideeen uit de buurt zijn opgehaald. Het gaat dan om fietsplekken waar je veilig kunt oversteken en plekken waar je als fietser voorrang hebt. Gea: "Ik zie het dagelijks vanuit mijn kantoor. Fietsers, ook kinderen die naar school fietsen, die lang moeten wachten voordat ze veilig kunnen oversteken en dan nog bijna worden platgereden". En oversteken bij een van de zebra's met je fiets aan de hand biedt ook geen soelaas. Er zijn volgens Gea maar weinig auto's die dan stoppen. Tijdens het event zaterdag kunnen inwoners overigens ook nog met ideeën voor een veiliger en groenere Huizerweg komen.

Actie Steenbreek

Behalve met het plan en de bordjes heeft de werkgroep Huizerweg veiliger en groener ook een ludieke actie op touw gezet. Iedereen die zich zaterdag met een stoeptegel meldt, krijgt daar een aantal plantjes voor terug. Daarvoor is een plek ingericht ter hoogte van Huizerweg 26, vlak bij TOP kantoor.

Zaterdag 2 juni van 11-16 uur op.... de Huizerweg in Bussum!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.