Buurtteam RemCom gaat voor 0-op-de-meter in 2030


Buurtplatform RemCom is -voor zover wij weten- het eerste bewonersplatform binnen GM waar men probeert om wijkbreed te te gaan verduurzamen. RemCom, omvat twee wijken: het Rembrandtpark en het Componistenkwartier in Naarden en maar liefst 1600 huizen.

‘0 op de meter in 2030’. is een ambitie die de coalitie van de gemeente Gooise Meren heeft uitgesproken. Het streven is om Gooise Meren tot een van de meest duurzame gemeenten van Nederland te maken. Een heel mooi streven. Maar wat betekent dat nou precies en belangrijker nog; wat betekent dit voor de huiseigenaren en bewoners van het Rembrandtpark en Componistenkwartier? Nou best veel. Het Rembrandtpark met haar jaren-30 woningen staat niet direct model voor duurzaam wonen. Het Componistenkwartier heeft een andere uitdaging met haar diversiteit aan bouwstijlen. Deze ambitie vraagt om aanpassingen in de wijk en ook aan de woningen.

Zelf stappen zetten naar een klimaatbewuste wijk

De discussie over hoe de alternatieve energievoorziening er in 2030 uit komt te zien is complex en vindt op dit moment op diverse niveaus in de maatschappij plaats. Ook de gemeente Gooise Meren zal met een visie gaan komen hoe dit binnen onze gemeente vorm gaat krijgen. 'Duurzaam Remcom' wil zich voorbereiden op deze toekomstvisie door zelf de eerste stappen te zetten naar een klimaatbewuste wijk.

Op 24 september 2018 om 20:00 uur is de kick-off van de campagne 'Duurzaam RemCom' bij Jan Tabak. Deze wordt georganiseerd door het buurtteam 'Duurzaam Remcom', bestaande uit buurtbewoners Britta Bouma, Paul Doorenbosch, Toon de Mol van Otterloo, Wim Broer, Maurits Kuipers en Karin van Schuppen. Zij zijn deze campagne gestart vanuit de overtuiging dat het ontzettend leuk en inspirerend is om met elkaar deze uitdaging aan te gaan. Britta: "Als buurtbewoners kunnen we elkaar helpen en kennis delen. En als buurtbewoners kunnen we met elkaar zorg dragen voor onze prachtige wijk en de toekomst ervan".

Kom naar de kick-off

Doe mee met de campagne ’Duurzaam Remcom’ en kom naar de kick-off op 24 september. Dan vertelt het buurtteam meer over alle plannen, de mogelijkheden en natuurlijk over de wijze waarop we dit met elkaar gaan doen. Begin september volgt op deze site meer informatie over de avond en het programma.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.