Vanaf vandaag leven we weer op de (klimaat)pof...


Om het lokaal en wat meer behapbaar te houden publiceren we op dit platform enkel lokaal, duurzaam nieuws. Helaas is er een noodzaak om het over de Earth Overshoot Day of Ecological Debt day te hebben. Dat is de dag van een bepaald jaar wanneer -geteld vanaf 1 januari- de mensheid wereldwijd net zoveel van voedselgrondstoffen hebben opgebruikt als wat de aarde ons binnen één jaar kan leveren. Overshoot Day kan voor ieder land apart worden berekend. En helaas draagt Nederland bij aan het vervroegen van de wereldwijde datum dit jaar. Op 14 april 2018 was het in Nederland al overshoot day en op 1 augustus, vandaag dus, is het Earth Overshoot Day. Het opschuiven van deze dag heeft niet zozeer te maken met de bevolkingsgroei maar met de toename van consumptie per persoon.

Er wordt wel het een en ander ondernomen op het gebied van duurzaamheid maar we moeten allemaal veel minder vlees eten (het liefst natuurlijk geen), niet reizen met het vliegtuig (de redactie stapt eind deze week in een zeilbootje richting de Wadden -ook mooi) en overstappen op duurzaam vervoer. Dus kom op:

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.