De Groene Afslag, duurzame hub langs de A1


Een bijzonder initiatief van kunsthistoricus en voormalig reclamemaker Lucas Mol en architect Sanne Oomen lijkt werkelijkheid te worden op Crailo. Dit koppel ken je misschien van 'The Dutch Mountain'. Een machtig mooi en zelfvoorzienend droomhuis aan de rand van Huizen. Acht jaar na de eerste plannen voor dit huis zijn ze weer toe aan een nieuwe uitdaging en en hebben dit huis te koop gezet. De focus ligt nu bij hun jongste project, 'De Groene Afslag'. Dit wordt een circulair gebouwd project langs de A1, om anderen wederom te inspireren om duurzamer te wonen en te leven. Dit gaan ze doen met een fysiek gebouw maar het is meer dan dat. Het is de bedoeling dat er geprogrammeerd gaat worden met sprekers op het gebied van duurzaamheid, er is upcycled design te koop en er gaat samengewerkt worden met maatschappelijke organisaties zoals de Tomin Groep, Het Gooisch Natuur Reservaat en de AltijdWerkPlaats. Vanuit onze beweging is Rob Ebeling van de werkgroep waarderende economie bij dit project aangehaakt en de werkgroep stadslandbouw praat in september met het koppel om te kijken of en hoe er samengewerkt kan worden.

De Groene Afslag is een ‘social enterprise’, een combinatie van een BV en een stichting. Een sociale onderneming, dat wil zeggen, een financieel degelijke organisatie waarbij de commerciële en de ideële doelen hand in hand gaan, elkaar versterken. Een gezonde ‘profit’ voor en met een gezonde kijk op de ‘planet’ en de ‘people’. Wie 'The Dutch Mountain' heeft gezien weet dat dit project alles in zich heeft om te gaan floreren! Duurzaamheid saai? Nee hoor, niet als het aan De Groene Afslag ligt. Wordt vervolgd!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.