top of page

Artikel

Voor het eerst in Nederland: Remembrance Day For Lost Species


Vandaag in de Volkskrant een prachtig interview met de 94-jarige oud-diplomaat Edy Korthals Altes: 'We hebben een nieuwe mens nodig die gedreven wordt door liefde voor de medemens en de natuur; en die dat weet te vertalen in een ander economisch model en een ander veiligheidsmodel. Dat vergt een andere vorm van leven: materieel soberder, maar rijker van inhoud, met meer aandacht voor de geest'. Deze 2 zinnen sluiten prachtig aan op een bijzondere dag in Muiderberg op 30 november. Op deze dag wordt op steeds meer plekken in de wereld, door kunstenaars, activisten, wetenschappers en filosofen op verschillende manieren stilgestaan bij de verliezen op het gebied van natuur en biodiversiteit. Op deze dag kijken we naar de rol en houding van de mens bij het aantastingen in het landschap en het uitsterven van dieren en planten.

We hebben het in onze macht om het tij te keren maar proberen het individueel wel maar collectief nog steeds niet, wat speelt er mee en wat doet dat met ons.

Kennis en feiten zijn kennelijk niet genoeg voor beleidsmakers en consumenten en in zekere zin sluiten we ons af als we de verliezen niet echt tot ons door laten dringen.

Worden we ons er wel met gevoel van bewust, wat gebeurt er dan? Zijn we in de rouw, gedeprimeerd, sluiten we onze ogen, worden we activist of proberen wij ons eigen klein steentje bij te dragen? Joanna Macy schrijft hierover o.a. ‘Wanneer we ons lijden om de wereld ontkennen of onderdrukken of het zien als een persoonlijke pathologie, dan ondermijnen we onze kracht om deel te nemen aan de heling ervan'. Hoe vinden we hierin een goede balans en hoe kunnen we ons opnieuw en blijvend verbinden met de wereld en elkaar?

Denk en voel en deel mee op deze bijzondere dag. Op 30 november wordt in Muiderberg bij 'Weg in 't Wild' het volgende programma aangeboden.

Programma

  • Vanaf 16.00 ontvangst en inloop.

  • 16.30 Eerste spreker Denker des Vaderlands René ten Bos. Hij schrijft momenteel een boek over de 6e extinctiegolf en hoe wij daar mee omgaan.

Schrijfster en ontdekkingsreizigster Arita Baaijens zit tijdens het hele programma in een hoekje klaar om met iedereen in gesprek te gaan over onze woorden, tekens en gevoelens.

  • 18.30 Vegetarische maaltijd in samenwerking met Taste Before You Waste Bussum voor €15,-

Voor en na de maaltijd binnen en buiten; kunst, oefening door Agnes Meijs en Bas Bruggeman, beeld, afzondering en ritueel, muziek door Accidental Bystander

Vanaf 20.00 diverse sprekers:

  • Spiritueel verbinder Bas Bruggeman over Deep Ecology, Joanna Macy en zijn eigen drijfveren.

  • Kunstenares Alet Pilon over haar werk in relatie tot het thema.

  • Marc Westermann: beeldprojectie over relatie mens en vogel extinctie ‘Doodvogel elegie'.

  • Luc Hoogenstein, ecoloog natuurmonumenten, vertelt het verhaal van het Naardermeer.

  • Uitloop tot ongeveer 21.30 dan stille tocht naar het Naardermeer. Terug bij het vuur mogelijkheid tot een kleine ceremonie ten afscheid.

Aanmelden bij info@groenmuiderberg.nl i.v.m. planning maaltijd en beperkt aantal bezoekers!

Locatie: Meerkade 7 1399PL Muiderberg.

Facebookpagina voor meer informatie: https://www.facebook.com/remembrancedaymuiderberg/

Website van Remembrance Day For Lost Species wereldwijd https://www.lostspeciesday.org/

Mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Triodos Foundation en Gemeente Gooise Meren.

Thijn Westermann, Maria Blaisse, Sjef Staps en vele anderen organiseren en ondersteunen deze dag.

Als praktisch en hoopvol vervolg op de Remembrance Day For Lost Species gaan we 12 december op het spoortalud van Muiderberg 1400 bomen planten, waarvan 18 soorten speciaal zijn uitgekozen voor de biodiversiteit. Prorail wilde na kap van honderden bomen afzien van herplant, maar de aanhouder wint en daarom gaan we er een heuglijk moment van maken samen met Landschap Noord Holland, Prorail, Strukton, Gemeente Gooise Meren, Muiderbergers en aanwezigen Remembrance Day.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page