Minister tekent in Zwolle miljoenenakkoord over woongroepen


Vandaag ondertekent Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in Zwolle met Nederlandse banken een overeenkomst om burgerprojecten op het gebied van wonen zoals Het Krasse Knarrenhof te stimuleren. Dan wordt het mogelijk dat dit jaar tot 10 miljoen aan leningen wordt geborgd voor jaarlijks minimaal 50 projecten. Vanaf 2021 kan het maximale bedrag aan uitstaande borgstellingen oplopen tot 164,4 miljoen euro.

Het Knarrenhof is een combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van nu. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Het Knarrenhof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is immers geen woongroep maar een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Acht maanden geleden is in Zwolle de eerste Knarrenhof geopend.

Binnen Gooise Meren is ook een groep mensen die strijdt voor een Knarrenhof binnen onze gemeentegrenzen. Vorig jaar heeft Peter Prak, oprichter van de Knarrenhof, een presentatie gehouden voor zeer geïnteresseerde Gooise raadsleden. De Knarrenhof is bezig met zorgverzekeringen om een ander (lager) tarief te bedingen voor hofbewoners en de raadsleden zien er ook voordeel in omdat het uitgaven op onder andere mantelzorg beperkt. In een Knarrenhof kan trouwens iedereen wonen vanaf 19 jaar maar er wordt wel getoetst of je past middels een gesprek. Wil je aanhaken bij de Gooise Meren Knarrenhof groep? stuur dan een mail naar info@knarrenhof.nl en vermeld dat het om aansluiting bij Gooise Meren gaat.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.