Film- en debatavond


Zelfbenoemd 'klimaatprutser' en documentairemaker Gwen Jansen leidde gisteravond haar documentaire 'Green Tales Of The City' in op de film- en debatavond van onze beweging in Filmhuis Bussum. Aan een bomvolle zaal vertelde Gwen dat ze als Antilliaanse met lekker veel kip in plastic bakjes op de bbq van de ecologische broedplaats Metaal Kathedraal in Utrecht kwam en zowat werd uitgelachen. Dat inspireerde haar tot het maken van een documentaire over wat je zelf kunt bijdragen aan een beter klimaat. Want, ze wilde wel maar wist niet hoe. Gwen wisselt haar documentaire af met inspirerende voorbeelden zoals de Metaal Kathedraal en de Elfwegentocht, een alternatief voor de Elfstedentocht die door klimaatopwarming verleden tijd is.

In haar documentaire houdt Gwen gesprekken met vrienden over wat zij nu eigenlijk doen voor het klimaat. Dat blijkt bar weinig te zijn en Gwen laat zien dat je met zoiets simpels als een brievenbusklep of een deksel op je pan als je een eitje kookt ook al goed bezig bent. De vertoning werd afgesloten met een paar mooie lokale initiatieven zoals bijvoorbeeld de duurzame Buurtcamping die dit jaar haar tweede editie in gaat en Greenspeed. Ronald Knoote is gepensioneerd verkeersvlieger en heeft voor KLM naar eigen zeggen zo'n 30 miljoen ton aan CO2 uitgestoten. Nu fietst hij als koerier de pakjes rond volgens het 'last mile' principe. Pakketjes worden vervoerd tot een hub en de laatste kilometer wordt duurzaam afgelegd. Ook Peter Kodde en Lucas Mol waren aanwezig. De één campaigner bij Milieudefensie en de ander sociaal entrepreneur bij de Groene Afslag. Hoopvol en geïnspireerd door alle mooie voorbeelden uit de documentaire en de zaal verlieten wij de zaal. Hoe mooi als we over een klein aantal jaar een documentaire kunnen maken over alle geweldige duurzame initiatieven die nu aan het groeien zijn.

V.l.n.r. Shirley Kuijpers, Petra Olgers, Feye van Olden, Lucas Mol, Peter Kodde, Gwen Jansen, Henny Radstaak, Ronald Knoote en Kees Hogenbirk

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een stuk groen van de gemeente adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Kun je contacten of hulp bij een businessplan gebruiken voor een duurzaam initiatief? Mail ons, wij helpen graag.

Word ook zwerfvuilambassadeur

Feline van Raaijen.png

In meer dan 250 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfafval opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check hier op welke grond jouw huis staat en lees wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.