top of page

Artikel

Gifloze bestrijding eikenprocessierups in Gooise Meren


Gooise Meren wordt al enige tijd geteisterd door de eikenprocessierups. Vanochtend inspecteerden wij De Groene Long in Bussum waar van 12-14 juli de Buurtcamping wordt gehouden (er zijn nog 24 tentplekken beschikbaar) en daar zitten ze ook. Op andere plekken binnen onze gemeente zagen wij al mensen die bezig waren met de bestrijding van deze rups maar dat zag er wat niet-duurzaam uit door de uitgebreide bescherming die gedragen wordt. Navraag bij de gemeente leert dat er bij de bestrijding absoluut geen gif wordt gebruikt. De nesten worden met water bespoten om ronddwarrelende haren van de rups te voorkomen en vervolgens opgezogen. De pakken worden enkel als bescherming tegen de haren gedragen.

De opmars van de eikenprocessierups en andere 'plaagdieren' is een gevolg van verstoorde biodiversiteit. Ecoloog Louise Vet, mede initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, heeft een interview gegeven aan MaatschapWij. Een kleine greep uit dit interview lees je hieronder.

Wanneer een soort uit een ecosysteem verdwijnt, heeft dat gevolgen voor de soort zelf, maar ook voor andere organismen in dat gebied. Toch wordt het volgens Louise Vet pas echt riskant wanneer de biodiversiteit in een gebied systematisch wordt vernietigd. “Ecologische systemen zijn veerkrachtig en kunnen wel tegen een stootje”, legt ze uit. “Maar in de afgelopen 27 jaar zijn we meer dan 75 procent van alle insecten kwijtgeraakt. En als je naar een gemiddeld stuk landbouwgrond kijkt, dan zie je slechts één soort: gras. Dit – gecombineerd met de intensieve wijze waarop grond gebruikt wordt, met kunstmest en pesticiden – is desastreus voor de biodiversiteit in een gebied én voor de gezondheid van de bodem. Als we op deze manier doorgaan, kunnen we nog ongeveer 60 oogsten uit de grond halen. Dat betekent dat het over 60 jaar gedaan zou zijn met onze voedselproductie”.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page