Tegenlicht Meet Up het Gooi


Tegenlicht Meet Up het Gooi gaat weer beginnen. In het najaar organiseren de Bibliotheek Gooi en Meer en onze beweging 10 wekelijkse Tegenlicht Meet Ups, telkens op dinsdag, met als thema het onderwerp van de uitzending van zondag.

Tegenlicht Meet Ups zijn ontstaan om kijkers van VPRO Tegenlicht een kans te geven om verder te discussiëren naar aanleiding van haar uitzendingen. De eerste editie vindt plaats bij De Groene Afslag op Crailo op 10 september om 20 uur. Heb je de aflevering dan nog niet gezien? Vanaf 19.00 uur is er de gelegenheid de aflevering te bekijken in de huisbioscoop van De Groene Afslag. Ook worden er interessante sprekers uitgenodigd, waarmee het onderwerp dieper kan worden verkend.

Vacature

Tegenlicht Meet Up het Gooi is bezig met het samenstellen van de redactie; een knokploeg die samen dit najaar 10 wekelijkse Tegenlicht Meet Ups gaat neerzetten. Dit team zal op zoek gaan naar geschikte sprekers, zorgen voor de publiciteit via sociale media, de organisatie op de avond zelf en afwisselend zorgen voor de moderatie van de avond. Er is nog plek voor 3 redactieleden. Elk lid krijgt een training in het leiden van een goed gesprek aangeboden door Bibliotheek Gooi en Meer. De training wordt verzorgt door Pakhuis de Zwijger. Interesse? Mail: lisaschonewille@bibliotheekgooienmeer.nl

In de ban van het bos

De aftrap dinsdag 10 september is bij de Groene Afslag en heeft als thema: in de ban van het bos. VPRO: "Sinds de mens op de planeet aarde verscheen is veel bos verdwenen. Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Deze genadeloze kaalslag leidt tot opwarming van de aarde en verlies aan biodiversiteit. We gaan te rade bij de oeroude intelligentie van bossen en bomen en leren ze kennen via wetenschappers en schrijvers die een levenslange relatie hebben met het bos. We hoeven bomen niet alleen als gebruiksvoorwerpen te zien, zeggen zij, want van met name oude bomen valt veel te leren. Zo lijkt met name de noodzaak van samenwerking tussen bomen onderling een grote rol te spelen. We zouden vooral van bomen af moeten blijven, al is het alleen maar om onze eigen overlevingskansen te vergroten. Sinds de mens op de planeet aarde verscheen is veel bos verdwenen. Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Deze genadeloze kaalslag leidt tot opwarming van de aarde en verlies aan biodiversiteit. We gaan te rade bij de oeroude intelligentie van bossen en bomen en leren ze kennen via wetenschappers en schrijvers die een levenslange relatie hebben met het bos. We hoeven bomen niet alleen als gebruiksvoorwerpen te zien, zeggen zij, want van met name oude bomen valt veel te leren. Zo lijkt met name de noodzaak van samenwerking tussen bomen onderling een grote rol te spelen. We zouden vooral van bomen af moeten blijven, al is het alleen maar om onze eigen overlevingskansen te vergroten". Wees welkom vanaf 19.30 uur, waarna we om 20.00 uur naar aanleiding van fragmenten in gesprek gaan over het thema van het VPRO Tegenlicht programma. Inspireren, discussiëren, motiveren! De locatie van de Tegenlicht Meet Ups het Gooi is afwisselend de Groene Afslag en Bibliotheek Gooi en Meer, vestiging Bussum.

Je kunt je voor dit gratis evenement opgeven via Facebook.

Deze en meer evenementen op het gebied van duurzaamheid vind je in onze agenda.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.