top of page

Artikel

Meatless Monday in het personeelsrestaurant van het gemeentehuis


Vanmiddag was de aftrap van Meatless Monday in het personeelsrestaurant van ons gemeentehuis. Dit initiatief komt van Gertine de Boer en ongeveer 30 collega's om het personeelsrestaurant van onderaf te verduurzamen. Tot het eind van het jaar zal er een ruime keuze aan vegetarische onderdelen zijn om zo de ambtenaren te verleiden minder vlees te eten. De keukenbrigade werkt enthousiast mee waaronder Jamy Rempe (27) van de Tomin Groep. Zij verzorgen ondermeer de dagelijkse lunch in het personeelsrestaurant en vandaag konden ze los gaan op de vegetarisch broodjes. Een hele klus want waar ze normaal zo'n 25 vegetarisch belegde broodjes per dag maken waren het er vandaag 120. Jamy: "Ik vond het heel leuk om verrassende, vegetarische combinaties te bedenken". Er wordt ook geprobeerd om zoveel mogelijk zero waste te gaan, de champignonsoep wordt bijvoorbeeld niet weggegooid maar ingevroren.

De ambtenaren vonden unaniem de vegetarische soep en broodjes heel lekker. En wat opviel is dat, op een enkeling na, veel ambtenaren al regelmatig vegetarisch eten en als ze al vlees eten dat dan biologisch is. Enkele reacties: "Mijn vriendin is vegetariër dus vind ik het wel lekker om af en toe vlees te eten. Dan wordt het in het personeelsrestaurant een eerlijke strijd, wat is er die dag het meest lekker? Als er bijvoorbeeld een veggie hamburger op het menu staat en een broodje knakworst, kies ik wat ik het meest lekker vind. En dat is in dit geval de veggie hamburger. "Ik heb thuis een groententuin en hou graag controle over wat ik eet, ik neem dus altijd mijn eigen -vegetarische- lunch mee". "Ik zou in het personeelsrestaurant geen vlees eten als het vegetarische deel meer uitgebreid gaat worden, een broodje zoals die van vandaag zou ik graag vaker willen eten".

Elke maandag gaat gomeatless aan de ambtenaren een vegetarisch recept uitdelen voor het avondeten en gaan ze uitleg geven over wat er die dag aan vegetarische keuze is in de kantine. Het recept van vandaag staat hieronder.

Gertine de Boer (2e van rechts) en Alice van Gerner (rechts)

Recept: vegetarische pasta uit de oven

Dit recept is voor 2 personen, 10 minuten voorbereiden en 15 minuten in de oven.

Dit heb je nodig

o 400 gram broccoli.

o 200 gram aubergine.

o 250 gram pomodori tomaten uit blik of pot.

o 40 gram geraspte jonge kaas.

o 5 takjes verse peterselie.

o 200 gram volkorenpasta.

o Peper en zout.

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Kook de pasta 2 minuten minder lang dan aangegeven op de verpakking.

3. Snijd ondertussen de aubergine in blokjes en bak deze in een beetje olie zachtjes op laag vuur voor 5 minuten.

4. Snijd of scheur de broccoli in roosjes en snijd de steel in stukjes, voeg toe aan de

aubergine bak nog 5 minuten.

5. Voeg de tomaatblokjes toe, laat de pasta uitlekken en voeg ook toe.

6. Schep door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

7. Doe alles in een ovenschaal.

8. Strooi de geraspte kaas erover en plaatst in de oven voor 15 minuten.

9. Hak de peterselie grof en verdeel over het gerecht zodra het uit de oven komt.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page