Remembrance Day 2020 - 30 november


Vorig jaar november werd in Muiderberg een druk bezochte Remembrance Day georganiseerd door werkgroeplid biodiversiteit Thijn Westermann. Op deze dag wordt op steeds meer plekken in de wereld, door kunstenaars, activisten, wetenschappers en filosofen op verschillende manieren stilgestaan bij de verliezen op het gebied van natuur en biodiversiteit. Op deze dag wordt gekeken naar de rol en houding van de mens bij het aantastingen in het landschap en het uitsterven van dieren en planten.

Dit jaar is Thijn gevraagd door de ARTIS-Academie om, samen met Maria Blaisse en Sjef Staps, een programma samen te stellen voor deze dag. Nu denk je, Artis, een dierentuin? Thijn: "Natuurlijk heb ik ook dubbele gevoelens bij een locatie als een dierentuin voor deze dag en waarschijnlijk zal dit spanningsveld ook wel aan bod komen op 30 november".

In de Collegezaal van Artis luister je eerst naar Joris Buis en ARTIS-hoogleraar prof. dr. Erik de Jong over de dalende biodiversiteit en verbinding met andere soorten. Daarna kun je deelnemen aan een van de verdiepende programmaonderdelen.

Op een aantal plekken in Artis, zullen oefeningen, natuuropstellingen, rondleidingen en workshops plaatsvinden om niet alleen maar te hoeven luisteren maar ook te zoeken naar handelingsperspectieven. Zo komt Winti priesteres Marian Markelo. In een kleine groep gaat ze een verdiepende oefening en gesprek aan over het effect van het kolonialisme op landschap en bevolking van Suriname. Zij wil door middel van een broodritueel en het gezamenlijk schrijven van affirmaties voor de 4 elementen bijdragen aan bewustwording en verbinding. Arita Baaijens neemt je mee naar het post-Antropoceen, waarin geschiedenis is afgeschaft en dieren, planten en mensen elkaar verstaan. Kleine waarschuwing: grote kans dat je na dit veldexperiment niet meer terug wilt naar het Antropoceen. Liane Lankreijer spreekt over 'Je natuurlijke bedding; omgaan met emoties in tijden van verandering'. Het volledige workshop programma ontvang je als je hier een kaartje (12,50 niet-leden Artis) koopt.

Meer info:

Facebookpagina: www.facebook.com/remembrancedaymuiderberg

Facebook evenement pagina: www.facebook.com/events/3026567730693419

Artis: www.artis.nl/nl/te-doen-artis/artis-academie/volledig-programma/remembrance-day-lost-species

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.