Kringlooplandbouw, zonder natuur geen voedsel


De Nederlandse vleesgigant Vion slacht wekelijks 300.000 varkens en 17.500 runderen. In het Financieel Dagblad zei Vion topman Ronald Lotgerink dat ze verwachten dat de veestapel de komende 10 jaar met 20% zal dalen en de vleesconsumptie per jaar 1 à 2% zal slinken in West-Europa. Vion speelt daar op in door haar slachterij in Leeuwarden om te bouwen tot een productielocatie voor een nieuwe lijn vleesvervangers. De verwachting is dat ze volgende maand gaan draaien.

Momenteel is soja nog de meest gebruikte grondstof voor vleesvervangers maar daar gaan steeds meer gewassen bij komen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, bieten en peulvruchten als erwten. En wie weet straks ook uit reststromen. Vion is op zoek naar nieuwe leveranciers onder akkerbouwers en dat sluit weer mooi aan bij het 10 punten plan waar meer dan 50 landelijke organisaties aan mee hebben gewerkt. Waaronder de CSA (Community Supported Agriculture) waar CSA LandinZicht onder valt en onder andere bekend is van ons Duurzaamheidscafé van maart 2018. Morgen wordt dit plan na een wandeltocht aan minister Schouten overhandigd met als doel om samen met de politiek natuurinclusieve krinlooplandbouw te realiseren in 2040. De 50 organisaties streven dus ook een klimaatneutrale landbouw na met respect voor de natuur, waarbij burgers en boeren elkaar weer begrijpen, reële prijzen worden betaald voor voeding en boeren dus een eerlijk inkomen krijgen.

Vanuit onze beweging gaat een aantal mensen mee wandelen, neem contact met ons op als je wilt aansluiten. Alle info over het programma morgen kun je hier vinden.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.