top of page

Artikel

Kringlooplandbouw, zonder natuur geen voedsel


De Nederlandse vleesgigant Vion slacht wekelijks 300.000 varkens en 17.500 runderen. In het Financieel Dagblad zei Vion topman Ronald Lotgerink dat ze verwachten dat de veestapel de komende 10 jaar met 20% zal dalen en de vleesconsumptie per jaar 1 à 2% zal slinken in West-Europa. Vion speelt daar op in door haar slachterij in Leeuwarden om te bouwen tot een productielocatie voor een nieuwe lijn vleesvervangers. De verwachting is dat ze volgende maand gaan draaien.

Momenteel is soja nog de meest gebruikte grondstof voor vleesvervangers maar daar gaan steeds meer gewassen bij komen. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, bieten en peulvruchten als erwten. En wie weet straks ook uit reststromen. Vion is op zoek naar nieuwe leveranciers onder akkerbouwers en dat sluit weer mooi aan bij het 10 punten plan waar meer dan 50 landelijke organisaties aan mee hebben gewerkt. Waaronder de CSA (Community Supported Agriculture) waar CSA LandinZicht onder valt en onder andere bekend is van ons Duurzaamheidscafé van maart 2018. Morgen wordt dit plan na een wandeltocht aan minister Schouten overhandigd met als doel om samen met de politiek natuurinclusieve krinlooplandbouw te realiseren in 2040. De 50 organisaties streven dus ook een klimaatneutrale landbouw na met respect voor de natuur, waarbij burgers en boeren elkaar weer begrijpen, reële prijzen worden betaald voor voeding en boeren dus een eerlijk inkomen krijgen.

Vanuit onze beweging gaat een aantal mensen mee wandelen, neem contact met ons op als je wilt aansluiten. Alle info over het programma morgen kun je hier vinden.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page