top of page

Artikel

Klimaatavond voor jongeren in de Groene Afslag


Tijdens een inspirerende klimaatavond speciaal voor jongeren, gisteren, in de Groene Afslag in Laren, was het woord aan de nieuwe generatie. Ik heb deze avond georganiseerd in samenwerking met De Groene Afslag en de Gooische Scholen Federatie. Op de avond kwamen betrokken jongeren, leerkrachten, schoolbestuurders en raadsleden af en de avond had een open karakter. De avond was bedoeld om jongeren te inspireren en te activeren en hen te laten nadenken over een actieve rol in het Klimaatdebat van vandaag de dag.

In de prachtige Wubbo Ockels zaal, waarin in woord en beeld duidelijk werd dat wij allemaal astronauten zijn op aarde, werd ademloos geluisterd naar de verhalen. De avond werd gemodereerd door Mark Boode, kinderboekenschrijver en theatermaker, en oprichter van Teachers for Climate. Omdat hij vindt dat de klimaatstakers gesteund moeten worden, met het juiste onderwijs in duurzaamheidskwesties. Fotograaf Marte Visser liet de jongeren ademloos luisteren naar haar beeldende verslag wat zij maakte tijdens haar expedities naar Spitsbergen. Zij interviewde daar tal van klimaatwetenschappers en deed er op prachtige wijze verslag van. Elke Euro maakt impact

Ook kwam documentairemaakster Eline Hesse aan het woord. Eline, wiens vader decennia bij Shell heeft gewerkt, maakte de film 'Petrol Dollars for a Different Engine'. Eline kreeg dit jaar van haar gepensioneerde vader best wel veel aandelen cadeau, onder meer van Shell en McDonald's maar in tegenstelling tot de oliegigant streeft Eline naar een wereld zonder apocalyptische klimaatcrisis. Met haar verhaal startte Eline een intergenerationeel gesprek op in de Wubbo Ockelszaal, om een uitweg te vinden hoe we samen verantwoord gaan investeren in een betere toekomst. Zij zette de jongeren aan het denken zetten over wat ze met hun geld kunnen doen, of dat nou tien of honderdduizend euro is. Je kunt altijd impact maken, hoe veel je ook hebt. Kijk kritisch naar de banken, want er zijn veel banken die zeggen dat ze duurzaam zijn, maar dat amper zijn. De vraag is: wil je duurzaamheid op het niveau van een vegetariër of dat van een veganist?

Elke SDG haar eigen lied

De avond werd muzikaal omlijst door de ‘Sustainaband’ van de Herman Brood Academie. Het waren leerlingen van Marije van Bommel, duurzame docent van het jaar (MBO onderwijs). Zij vertelde dat alle werelddoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals) een zelf geschreven lied krijgen. Op de avond werd het lied over ‘betaalbare en schone energie voor iedereen’, SDG 7, ten gehore gebracht.

Annemarije Tillema is in oktober 2019 benoemd tot Regionale Energiecommissaris voor Gooi en Vechtstreek en is zakelijk verbonden aan de Sustainable Brand Index™

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page