Hilversum krijgt dorp van tiny houses: "We hopen een vonkje over te brengen"


In Hilversum verrijst een dorp met 'tiny houses'. Marileen Fabels is kwartiermaker van het project. "Het wordt een broedplaats waar duurzaam samenleven centraal staat. Voortaan staat het hek open: de buurt is welkom!"

Het gaat om de oude Philipswinkel aan de Larenseweg in Hilversum Oost en het terrein er omheen. "In het gebouw komt een gezamenlijke ruimte en buiten komen zes tiny houses te staan," vertelt Fabels. Voor haar is dit project een droom die uitkomt. "Ik houd van de natuur en van dingen samen doen met je buren. Leven in een tiny house komt in de buurt van die droom."

Het project heet Vonk in de wijk. "Dit is een grijs en versteend gebied; wij hopen een vonkje over te brengen en anderen te inspireren op het gebied van duurzaamheid." Op 4 april gaan de deuren open. "Dit wordt het eerste Tiny Village in 't Gooi," zegt Fabels. "Duurzaam wonen en duurzaam leven staan ​​centraal. Iedereen die hier komt wonen draagt ook bij aan het geheel." Bekijk de reportage van NH Nieuws over het project met kleine huisjes.

En dat blijkt, want een aantal vrijwilligers is druk aan het klussen om de gemeenschappelijke ruimte op tijd af te krijgen. "Er komt een houtwerkplaats, werkplekken voor mensen die zich met duurzaamheid bezighouden en we willen workshops geven", vertelt Fabels.

Iedereen die zin heeft om de handen uit de mouwen te steken is welkom. "We gaan binnenkort muren van leem en stro bouwen. Als je het leuk vindt om dat te leren, kan je je opgeven voor de workshop," zegt Fabels. Het dorp is een project in ontwikkeling. "Bij de opening zal niet alles af zijn, maar we blijven hard doorwerken om het steeds mooier te maken."

Ook Fabels' eigen kleine huis - PluPetit genaamd - komt op het terrein te staan. Ze woont er zelf niet in. "Het is een demonstratie- en inspiratiehuisje. Ik wil anderen laten zien hoe leuk en ruim het is om in een klein huisje te wonen," zegt Fabels. "Voor sommigen is het mogelijk een straf, maar ik noem het een 'feest van kleiner en minder': leven in een tiny house."

Wonen op 50 vierkante meter

Maximaal vijftig vierkante meter mag een tiny house zijn. Voor Fabels staat duurzaamheid centraal bij deze woonvorm. "Het regenwater wordt gezuiverd tot drinkwater en de zonnepanelen zorgen voor stroom. Dus het huisje is helemaal zelfvoorzienend," aldus Fabels. Douche, wc, bed, grote tafel en een keukentje zijn aanwezig. "Alles wat je in een gewoon huis kunt doen, kan hier ook," aldus Fabels.

Dit artikel hebben we met toestemming van NH Nieuws over mogen nemen. Een video reportage over dit nieuwe project bekijk je hier.

Marileen maakt deel uit van onze werkgroep Tiny houses, meer info vind je hier. Wil je meer info over klein wonen op Crailo? Neem dan contact op met Alexey Pristupa via alexey.pristupa@gmail.com

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.