top of page

Artikel

Nieuwe rage: botanisch stoepkrijten


Een bijzondere rage is naar ons land overgewaaid uit Frankrijk en Engeland; botanisch stoepkrijten. Wat het is? Heel simpel. Met stoepkrijt schrijf je de namen bij onkruid op de stoep. Eén regenbui verder en het stoepkrijt verdwijnt weer. Maar in de tussentijd weet jij en iedereen die er langs wandelt welk plantje er groeit.

Onkruid vergaat niet is een spreekwoord maar beter kun je zeggen onkruid bestaat niet. Vaak vinden mensen al dat onkruid maar een rotzooi en soms staat het ook echt in de weg. De stoepplantjes hebben een verkoelend effect en zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Hortus botanicus Leiden In een stad of dorp van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer steeds heter. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Sinds een aantal jaar spuiten gemeenten geen gif meer. Onkruid wordt weggeborsteld of met heet water weggespoten waar het in de weg staat. Er blijft daardoor meer onkruid staan op plekken waar het niet in de weg staat. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.

Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus botanicus Leiden. En dan mag er vast meer blijven groeien. Wilde planten van een naam te voorzien helpen plantenliefhebbers anderen om de wilde planten gemakkelijker te herkennen. Maar, wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat?

Project Stoepplantjes

Het project ’Stoepplantjes’, dat gestart is in de Hortus, wil meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Het botanisch stoepkrijten is volgens de universiteit Leiden een geweldige manier om passanten op de planten te wijzen en ze op een leuke manier plantennamen te leren kennen. Nu iedereen nog veel rond het eigen huis actief is vanwege corona, biedt het plantenkenners de mogelijkheid anderen te helpen.

App waarmee je planten herkent
Plantnet is een app die tot wel 20.000 soorten planten herkent. Het werkt eigenlijk heel makkelijk. Je maakt een foto van de plant, uploadt hem in de app en je krijgt de naam van de plant, plus wat extra informatie. Je kunt hier ook een kaartje bijhouden waar je de plant bent tegengekomen, zodat je hem altijd weer terug kunt vinden. De app download je gratis via de Apple of Play Store.

Alternatief Duurzaamheidscafé

Nu ons Duurzaamheidscafé helaas niet door kan gaan vanwege de overheidsmaatregelen, gaan we vanaf zaterdag naar de mensen toe. Wij gaan interessante duurzame projecten en initiatieven filmen en vragen willekeurige voorbijgangers naar hun duurzame tip voor thuis die niets of bijna niets kost. Deze zaterdag gaan wij zelf stoepkrijt maken en botanisch krijten om te kijken wat er allemaal leeft op de Koopweg in Bussum. En als je ons ziet op straat, leuk als je naar ons toekomt.

Het is leuk om zelf stoepkrijt te maken. Linette maakt zelf stoepkrijtjes met water, gips, gekleurde eco verf (bv. bij Vestingh in Bussum) en een mal zoals bijvoorbeeld eentje waar je cupcakes mee maakt of waterijsjes. Hoe ze dat doet? Kijk het filmpje hieronder.

Social media

De Hortus botanicus in Leiden roept iedereen op om met stoepkrijt aan de slag te gaan en de Nederlandse of wetenschappelijke naam bij de planten te schrijven. Vervolgens kun je met de hashtag #stoepplantjes foto’s op social media te delen om meer mensen te stimuleren mee te doen. Op stoepplantjes.nl is informatie te vinden en zijn er superveel activiteiten voor kinderen te downloaden. Stoepplantjes zijn te vinden op instagram, Facebook en Twitter (@stoepplantjes) en Instagram.

Foto: Renze Borkent

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page