Nieuw in Bussum: de Plantenbieb


Plantjes in de plantenbieb in Bussum.

Joepie, Bussum heeft nu ook haar eigen bieb! Geen bibliotheek voor boeken maar een heuse plantenbieb. Marith Hilte heeft in haar voortuin, op de Parmentierstraat 8 in Bussum, een kastje neergezet waar iedereen naar hartenlust zaden, stekjes en planten kan ruilen. Het principe is ruilen; pak een plantje en zet er een ander voor in de plaats terug en schrijf erbij welke plant of zaad het is. Heb je niks om terug in de kast te zetten? Dan mag je af en toe prima een plantje meenemen. Donaties zijn ook welkom, aangezien ze niet altijd genoeg hebben om de bieb aan te vullen.

Voor degene met een kleinere tuin of zonder tuin is er ook genoeg te ruilen, onder andere graslelie, vrouwenmantel, munt, judaspenning, hoya, akelei, sedum burrito, lavendel, paksoi, en citroenmelisse. Voor de ruilers onder ons met een grotere tuin staat er momenteel een zwarte den, Robinia, Anna Pauwlona boom en laurierkers in de bieb. Volg Marith en haar plantenbieb op Facebook.

Ga je ook een plantenbieb in je voortuin neerzetten? Laat het ons weten.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.