Cursus duurzaamheid Volksuniversiteit Naarden-Bussum november 2020


Protestbord met daarop de tekst: eco not ego.

Duurzaamheid is een van de kernpunten van onze gemeente. Ook de hulp van de Gooise Meerders is hiervoor nodig. Daarom wil ook de Volksuniversiteit Naarden-Bussum bijdragen aan de duurzame ontwikkeling met behulp van een viertal workshops. Workshops die duidelijk maken wat nu echt onze uitdagingen zijn en hoe wij dit kunnen vertalen naar ons eigen handelen en huishouden.

Samen Sneller Duurzaam levert de workshopleiders: Marileen Fabels, Kees Hogenbirk en Tonny Knotsenburg. Zij hebben niet alleen de benodigde deskundigheid in huis, maar zijn ook goed op de hoogte wat er lokaal speelt en kunnen daar inspirerende voorbeelden van geven.

De workshops hebben een logische structuur, maar kunnen ook los van elkaar gevolgd worden. De inhoud is gebaseerd op erkende bronnen en instituten, als de Verenigde Naties en het IPCC, dat ook uitgangspunt voor het Nederlandse klimaatakkoord is.

De vier workshops

  1. De eeuw van de Duurzame Ontwikkeling (overzicht van mondiaal naar lokaal): op weg naar een balans in economische- sociale- en milieuontwikkeling; wens of noodzaak? Hoe en waar beginnen we? Klimaatakkoord en doorvertalen naar eigen gemeente en inwoners.

  2. Klimaatgesprekken; wat kunnen we nu al zelf doen? In deze interactieve sessie maken we gebruik van de reeds bewezen aanpak van de stichting Klimaatgesprekken. Je bent bezorgd over klimaatverandering en wilt graag leren hoe je zelf een bijdrage aan de oplossing levert en anderen daarbij betrekt. Onder begeleiding van ervaren Klimaatgesprekken coach Marileen krijg je veel praktische ideeën over gezamenlijk klimaatvriendelijker leven.

  3. De Circulaire Economie; welvaart-welzijn, mens en milieu. Een economie waarin niet meer alleen winst en groei centraal staan, maar waarin ook een impliciete verantwoordelijkheid ligt voor de mensheid en de aarde. Welke stappen dienen we als ondernemers, overheid en inwoners te zetten om de Nederlandse economie per 2050 volledig circulair te krijgen?

  4. De Stad van de Toekomst, wat kunnen we verwachten? De trek naar de steden en de bijbehorende druk vanuit de uitdijende steden zullen de komende decennia wereldwijd doorgaan. Aan de hand van de doelen en zichtbare mogelijkheden en oplossingen proberen we een beeld te schetsen hoe bijvoorbeeld Amsterdam er in 2050 als duurzame stad uit zou kunnen zien.

Data

Module 1: donderdag 05/11/2020 * 15:00-17.00 uur.

Module 2: Donderdag 12/11/2020 * 15:00-17.00 uur.

Module 3: Donderdag 19/11/2020 * 15:00-17.00 uur.

Module 4: Donderdag 26/11/2020 * 15:00-17.00 uur.

Kosten: € 55,00

Locatie: Bibliotheek Gooi en Meer, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum

Mail voor meer informatie naar volksuniversiteit@bibliotheekgooienmeer.nl of bel naar: 035 - 693 05 39

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.