top of page

Artikel

Boer en Voedsel; van boer naar consument


Kratten vol verse groenten staan buiten op het plein bij de Groene Ruijter in Bussum. Uien, boerenkool, penen, rode kool; het is een kleurrijk gezicht. Binnen zijn vrijwilligers van het voedselinitiatief Boer en Voedsel in de weer om de bestellingen van deze week in orde te maken.


De initiatiefnemers van Boer en Voedsel hebben twee belangrijke doelstellingen voor ogen: het beschikbaar houden van voedsel -direct van de boer of producten- én het verbinden van mensen. Om alles direct van het land op het bord van de producent te krijgen zijn de vrijwilligers druk in de weer. De broden worden geteld, de bestellijsten doorgenomen en de zakken aardappels van boer Arnold van Woerkom zijn net binnen gebracht. Zachtjes aan druppelen steeds meer klanten binnen om het via de website bestelde voedsel op te halen.

Meest gezonde aardappelen

Een van de hoofdrolspelers van dit initiatief is boer Arnold van Woerkom uit Bant in Flevoland. Hij is een boer met een missie: hij wil dat mensen kunnen genieten van lekker eten en tegelijkertijd hun eigen gezondheid een boost geven. Met zijn bedrijf Bodemisch Food produceert hij de gezondste aardappelen die er te krijgen zijn. “Ze bevatten de hoogste voedingsstoffen per gram”, vertelt hij gepassioneerd.


Hij vertelt dat door een schralere bodem de voedingswaarde van veel agrarische producten steeds kariger wordt. Samen met een aantal andere agrariërs heeft hij besloten het anders aan te pakken. Sinds de jaren ’90 voedt hij de aarde waarop zijn producten groeien met zadenmengsels. Het gewas wordt vertroeteld met op maat gemaakte vloeibare mineralenmengsels. Het resultaat is een vruchtbare bodem. “Hierdoor zijn onze producten lekkerder, geven ze sneller een verzadigd gevoel en bevatten ze bovendien aantoonbaar meer vitaminen, mineralen, sporenelementen en antioxidanten dan gangbare producten”, legt hij trots uit.


Iedere week laadt boer Arnold een kleine 100 kilo van deze gezonde aardappelen in om richting Boer en Voedsel in Bussum te rijden. Hij maakt een ronde om het IJsselmeer waarbij hij bij telers en boeren stopt om zijn wagen te vullen met groente, fruit en andere producten.


Meer weten over Boer en Voedsel? Kijk dan op boerenvoedsel.nlコメント


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page