Burgemeester opent projectweek 'Samen Duurzaam' op Rehobothschool Naarden


Via het digibord opent burgemeester Han ter Heegde de projectweek op de Rebothschool.

Gisteren is de jaarlijkse projectweek op de Rehobothschool in Naarden-Vesting begonnen. Het thema van dit jaar is 'Samen Duurzaam' en burgemeester Han ter Heegde heeft hiervoor, virtueel, het startschot gegeven. Via de digiborden die in iedere klas hangen, heeft hij de kinderen toegesproken over dit mooie initiatief en met hen gedeeld waar hij aan denkt bij het thema 'Samen Duurzaam' en wat de kinderen zelf al kunnen bijdragen zoals eigen troep opruimen en op de fiets naar school komen bijvoorbeeld.

De inzamelstraat op de Rebothschool in Naarden.

Tijdens de projectweek krijgen de kinderen, in samenwerking met Omgevingseducatie Gooi en Vechtstreek, gastlessen over duurzaamheid, energie, fairtrade, recycling en afvalverwerking. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag. Zo is in de school een inzamelstraat gemaakt waar de kinderen afval kunnen scheiden. Ze kunnen groene voetstappen, in de vorm van stickers, verdienen door lopend of met de fiets naar school te komen om zo een bijdrage te leveren aan CO2-vermindering. Ook gaan ze zelf zwerfafval verzamelen.


Ouders sparen materialen

Deze week sparen gezinnen plastic doppen, metalen deksels, oude sleutels, oude kaarsen, kurken, kweekpotjes en terracotta potjes. Op school zal er van 6 april een ‘inzamelstraat’ zijn waarin deze materialen gedurende de hele projectweek kunnen worden afgegeven. Door plastic doppen te sparen en verzamelen kunnen de leerlingen gerecyclede knikkertegels voor op het schoolplein 'verdienen'. De rest wordt gebruikt om een kunstwerk mee te maken voor de expositie 'The Art of Waste' en een deel gaat naar de Altijd Werkplaats, die hier heel blij mee zijn en kunnen recyclen.


"Met het thema 'Samen Duurzaam' willen we de kinderen spelenderwijs iets leren over het milieu en duurzaamheid”, zegt Marjolein Maarleveld, directrice van de Rehobothschool. “Aan het einde van de projectweek hopen we dat de kinderen zich bewuster zijn van de effecten van vervuiling en wat ze zelf kunnen doen om de wereld een beetje groener en gezonder te maken".


Werkgroep duurzaam onderwijs

Aan dit project op de Rebothschool is ook een groot aantal werkgroepleden van ons platform betrokken. Ben je een betrokken ouder van een kind op lagere- en/of middelbare school in Gooise Meren en wil je dat de school zich inzet voor een groen/blauw schoolplein of bijvoorbeeld een gastles of kunstprogramma op het gebied van duurzaamheid? Wijs dan de ouderraad en/of directie/leerkrachten op de werkgroep duurzaam onderwijs. Zij hebben inmiddels ruime ervaring in het organiseren van duurzame projecten op de lagere- en middelbare scholen in Gooise Meren.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.