top of page

Artikel

Bussum hoogste nieuwe binnenkomer


Lodewijk Hoekstra en Mark Marshall met de sculptuur.

Op het gemeentehuis van gemeente Gooise Meren in Bussum is sinds vandaag een bijzondere houtsculptuur te bewonderen. De houten trofee is de beloning voor de vierde plaats op de ranglijst van groenste steden van Nederland. De ranglijst werd eerder dit jaar bekendgemaakt door de Groene Stad Challenge. In het Bilderdijkpark in Bussum reikte tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, zelf inwoner van de gemeente Gooise Meren en mede-initiatiefnemer van de Groene Stad Challenge, de trofee uit aan wethouder Mark Marshall.

Met de vierde plek van in totaal 123 deelnemende gemeenten is Bussum de hoogste nieuwe binnenkomer op de ranglijst van groenste steden. Bussum moet alleen Assen, Rijswijk en Delft boven zich dulden. Uit de data analyses van de Groene Stad Challenge, die eerder dit jaar zijn gepubliceerd op het platform www.hugsi.green, blijkt dat Bussum goed scoort op het gebied van groen in de bebouwde kom. “Wat opvalt is dat het percentage bomen in de bebouwde kom van Bussum met ruim 30% bijna het dubbele is van het landelijk gemiddelde (16%)”, zegt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, mede-initiatiefnemer van de Groene Stad Challenge. “Als voorvechter van een groenere leefomgeving ben ik best wel trots dat mijn gemeente zo hoog eindigt. Heel leuk om de bokaal aan mijn ‘eigen’ wethouder te mogen overhandigen. En ook nog eens duurzaam, want ik kan hier met de fiets naartoe!”


Wethouder Mark Marshall (VVD) is blij met de vierde plaats op de ranglijst. “Ik zie deze prijs als een bevestiging dat we als gemeente Gooise Meren op de goede weg zijn. Groen in de bebouwde kom vinden we heel belangrijk voor de leefbaarheid van onze wijken. Door alle opgaven, zoals woningbouw, energietransitie en verkeer, staat de groene ruimte onder druk. Maar groen is juist zo belangrijk vanwege klimaatadaptatie, biodiversiteit en het welzijn van onze inwoners. Het is een uitdaging om onze groene ambities in samenhang met alle opgaven te realiseren. Dat kunnen we alleen samen, met de bewoners en de bedrijven. Door mee te doen aan de Groene Stad Challenge, krijgen we als gemeente - maar ook onze inwoners - een goed inzicht waar we nog meer kunnen vergroenen.”

Over de Groene Stad Challenge

De Groene Stad Challenge – waarvan de eerste editie in 2021 plaatsvond – helpt gemeenten hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt en laat bovendien zien waar ruimte is voor meer groen. Ook in 2023 kunnen provincies en gemeenten zich weer aansluiten bij de Groene Stad Challenge. Inschrijven kan via groenstadchallenge.nl


Wat kun je zelf doen?

Op de website Duurzaam Gooise Meren kun je je postcode invullen en aangeven welke acties je al hebt genomen en waar je nog kunt verbeteren. Ook kun je lokaal gekweekte wilde en inheemse planten kopen bij de Groene Ruijter Bussum. De planten kosten gemiddeld 3 Euro per stuk en je kunt er ook terecht voor advies.

Comentários


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page