top of page

Artikel

Bussums trots op Floriade én DZH Café


Pocketpark Peppels april 2022

Op dinsdag 26 april vertelt Marcel Silkens, bekend van het Pocketpark Peppels in Bussum, op ons Duurzaamheidscafé in de bibliotheek op het Wilhelminaplantsoen alles over een biodiverse beplanting en hoe je een stuk openbare ruimte van de gemeente in gebruik kunt nemen. Ons Duurzaamheidscafé start om 19.30, vanaf 19.15 ben je al welkom. Ook komt Cees Bouman vertellen over Kindertuinen Bussum.


Marcel Silkens is hovenier en beplantingsontwerper en vorig jaar gestart met het beplanten en inzaaien van een perceel op de Floriade Almere. Marcel: "De opdracht was om een schilderij van bloemen te maken. 12 meter diep, 10 meter breed en deels liggend op een talud waardoor er een hoogteverschil is van 4 meter". Voorin is er een 'selfie plek' gecreëerd waarop je perfect een foto kunt maken met een zee van bloemen op de achtergrond.


Beplanting aanpassen aan de grondsoort, niet andersom

'Zijn' kavel bestaat uit een combinatie van inheemse en uitheemse planten. Marcel: "Ik wilde een tuin creëren die er natuurlijk uitziet en aantrekkelijk is voor mensen maar zeker ook voor insecten". Inheemse soorten doen het van nature goed in de Nederlandse bodem. Marcel heeft onder andere beemdkroon en moeraswolfsmelk geplant. Almere bestaat uit opgespoten land. Hoe is het gesteld met de bodem? Marcel: "Het is flink zware klei maar verrijkt met organische stof. Dat hebben ze doorgefreesd zodat de grond wat luchtiger is geworden. Ik heb de beplanting aangepast aan de grond en het groeit echt prima. Als je het andersom doet, de grond aanpassen aan de beplanting, is het eigenlijk zinloos. Dat gaat nooit goed werken".


Talent van de toekomst!

Het kavel van Marcel is onderdeel van Classics & Future op de Floriade bestaande uit vier klassiekers en vier aanstormende talenten. De klassiekers zijn ingevuld door de zeer ervaren en bekende beplantingsdeskundigen Buro Mien Ruys, Jacqueline van der Kloet, Fleur van Zonneveld en Ton ter Linden. Marcel en drie anderen vullen hen aan als talenten van de toekomst.


Inspiratie Nigel Dunnett

Een grote inspiratiebron voor Marcel is de Engelse Nigel Dunnett. Marcel: "De manier waarop Nigel beplant is heel natuurlijk en schijnbaar eenvoudig. Hij zorgt ervoor dat op elk willekeurig moment in het jaar twee of drie planten de aandacht vragen. Die planten gebruikt Nigel in grote hoeveelheden. Zijn tuinen veranderen continu, elke paar weken zien ze er bijna volledig anders uit. Dat heb ik op dit kavel op de Floriade ook geprobeerd. Nigel inspireert mij omdat hij bij mij een emotie triggert. Het is zo indrukwekkend wat hij doet. Ik vind dat we als mens zo verwijderd zijn van de natuur. Het groen moet weer terug naar steden en dorpen. Ik hoop dat de Floriade bezoekers inspireert om niet alleen de borders in de tuin te vergroenen maar ook de gevel. En natuurlijk bloeiende daktuinen aan te leggen; alleen sedum heeft niet zoveel zin voor de biodiversiteit".


Onderhoudsarm én goed voor de biodiversiteit

Is zo'n biodiverse tuin niet heel erg arbeidsintensief? Marcel: "Als je het goed aanlegt niet. Planten raken uitgebloeid en de volgende laag komt er gewoon doorheen. Dus als je de juiste planten combineert qua 'gedrag' -hoog en laag onder andere- heb je geen onkruid. Aan het eind van de winter knip je alles af en begint het opnieuw. Maar het is de kunst om beplanting uit te zoeken die goed bij elkaar past, daar heb je veel plantenkennis voor nodig".


Hoef je behalve te snoeien helemaal niets meer te doen? Marcel: "Net als wij mensen hebben planten ook niet het eeuwige leven, er zal wat aangevuld of gescheurd moeten worden. In het begin moet je wieden en in extreme droogte moet het wat water krijgen".


Kom dinsdag 26 april inspiratie opdoen

Marcel spreekt op ons Duurzaamheidscafé, overmorgen 26 april in de bieb Bussum op het Wilhelminaplantsoen. Inloop 19.15, start programma: 19.30 uur.


In de galerij hieronder zie je het kavel van Nigel Dunnett op het Olympic Park in Londen door de seizoenen heen.



Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page